Handje van Fatima

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Khamsa

Het handje van Fatima of de Khamsa (Arabisch: خمسة, letterlijk "vijf") is in vormen van volksgeloof onder met name moslims een beschermende handvormige amulet, die populariteit geniet in het Midden-Oosten en Noord-Afrika maar ook steeds vaker in West-Europa aangetroffen wordt. De amulet wordt aan hangers op muren en in auto's opgehangen, ook gedragen als sieraad (meestal als ketting). In sommige gevallen wordt het handje van Fatima gecombineerd met de nazar, een afweermiddel tegen het boze oog.[1] Deze traditie wordt gezien als bijgeloof en is verboden in de islam, aangezien de gebruiker ervan uitgaat dat de amulet hem/haar kan beschermen buiten God om.

Het handje van Fatima verwijst naar de dochter van Mohammed, Fatima Zahra. Sommige christenen noemen de amulet de hand van Maria. In de joodse traditie wordt deze de hand van Mirjam genoemd.

Het handje van Fatima is met de hand gemaakt en wordt gebruikt door zowel joden als moslims voor persoonlijke bescherming. De naam heeft een Semitische oorsprong en betekent letterlijk "vijf".

Zie de categorie Khamsa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.