Hans Beerekamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans Beerekamp
Hans Beerekamp (DWDD, 2018)
Hans Beerekamp (DWDD, 2018)
Achtergrondinformatie
Naam Johannes Bernardus Beerekamp
Geboren 5 november 1952
Geboorteplaats Amsterdam
Land Nederland
Beroep Journalist, filmcriticus, tv-criticus
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Hans Beerekamp (Amsterdam, 5 november 1952) is een Nederlandse journalist, sinds 1979 redacteur van NRC Handelsblad. In 1976 wordt hij bekend als kandidaat bij de filmquiz "Voor een briefkaart op de eerste rang" waarna hij gaat werken als filmjournalist. In 2003 maakt hij de overstap naar televisie en krijgt hij een dagelijkse column over televisie in NRC Handelsblad.

Levensloop[bewerken]

In 1976 doet Beerekamp mee als kandidaat aan de filmquiz Voor een briefkaart op de eerste rang, hij blijkt bijna onverslaanbaar en wint drie rondes (het maximum) van het tv-programma. Dankzij zijn gedetailleerde filmkennis wordt hij gevraagd om over film te schrijven voor de krant De Waarheid. Beerekamp is dan assistent van onderwijsvernieuwer Co van Calcar bij het Research Instituut voor de Toegepaste Psychologie (RITP).

In 1977, vertrekt filmjournalist Ab van Ieperen bij NRC Handelsblad en neemt Beerekamp zijn plaats in. Hij breekt dan zijn doctoraal studie psychologie af en gaat voltijds over film schrijven. Beerekamp is met collega’s Peter van Bueren en Pieter van Lierop in 1982 drijvende kracht achter de heroprichting van de  KNF (Kring van Nederlandse Filmjournalisten). Die organisatie deelt onder meer jaarlijkse een persprijs uit op het Nederlands Filmfestival NFF en het International Filmfestival Rotterdam IFFR.

Ook is Beerekamp vanaf 1981 hoofdredacteur van het (Nederlands) Filmjaarboek , een naslagwerk over alle films die in het voorafgaande jaar in Nederland in de bioscoop werden uitgebracht. Voor de Filmkrant en later het filmtijdschrift Skrien schrijft Beerekamp The Big Sleep, een rubriek over recent overleden filmpersoonlijkheden. In het Filmmuseum, het latere Eye, vertoont hij filmfragmenten van de recent overleden betrokkenen bij film in zijn programma "Het Schimmenrijk". Vanaf 2014 verhuist dit programma naar de Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis.

Hans Beerekamp werd in 2004 tv-criticus van het NRC Handelsblad. In deze hoedanigheid was hij af en toe te zien bij De Wereld Draait Door, vaak met Volkskrant-collega Jean-Pierre Geelen. In zijn dagelijkse column Zap besprak hij de Nederlandse televisie, waar hij voor zijn rubriek 10-12 uur per dag naar keek. Op 7 juli 2017 verscheen de laatste Zap; hij stopte met de rubriek om gezondheidsredenen [1].

In 2006 doet Beerekamp mee aan het eerste seizoen van De Slimste Mens. Hij haalt de finale maar verliest in de eindronde van Jeroen Kijk in de Vegte. Sinds 2013 houdt de journalist op Twitter zijn dagelijkse twitquiz, in 2015 wordt deze gewonnen door schrijver Pieter Steinz.

Vanaf 2016 is Beerekamp voorzitter van de stichting Nipkow, die jaarlijks de Zilveren Nipkowschijf toekent, een prijs voor het beste tv-programma van het jaar volgens de tv-critici.

Lijst met onderscheidingen en prijzen[bewerken]

  • 2000Pierre Bayle-prijs
  • 2004 – Chevalier in de Orde van Kunsten en Letteren voor zijn verdienste voor de Franse cinema
  • 2008 – Erasmus EuroMedia Sponsorship Award voor zijn weblog "Expedititie Europa", over zijn reis samen met visueel antropoloog Janine Prins door 19 landen in Europa

Publicaties[bewerken]

  • 1981-heden – "Filmjaarboek" (redactie)
  • 1986 – "Occupation collaboration and resistance in Dutch film" (redactie en bijdragen)
  • 1991 – "De kippen van vader Abraham"
  • 1997 – "Grote verhalen: Jan Vrijman in gesprek met Hans Beerekamp"
  • 2003 – "De kunst van het kiezen"
  • 2011 – "Docupedia.NL. Zekere tendensen in de Nederlandse documentaire"
  1. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/15/tv-rubriek-nrchans-beerekamp-stopt-met-dagelijkse-tv-rubriek-zap-11099158-a1563127