Hans Keuning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans Keuning
Hans-keuning-1335940824.jpg
Algemene informatie
Geboren 5 oktober 1926
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Hans Peter Keuning (De Rijp, 5 oktober 1926) is een Nederlands dirigent, componist en pianist.

Opleiding[bewerken]

Na zijn middelbare school ging Keuning piano studeren aan het Amsterdams Conservatorium bij Paul Frenkel en schoolmuziek bij Jos Smits van Waesberghe. Daarna volgde hij de dirigentenopleiding bij Jaap Spaanderman.

Werkzaamheden[bewerken]

Keuning vestigde zich na zijn opleiding in Enschede waar hij werkte als muziekdocent en dirigent. In 1964 werd hij benoemd tot directeur van het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling te Assen, de overkoepelende organisatie voor onder meer een aantal streekmuziekscholen in Drenthe, eerder de Asser Muziekschool geheten. Vanwege zijn vele werk voor het instituut in het nieuwe gebouw ervan een zaal naar hem vernoemd. In 1979 werd hij directeur van de Muziekschool Waterland in Purmerend, een functie die hij tot zijn pensionering in 1983 zou bekleden. Ook was hij tot 1987 dirigent van het Alkmaars Symfonie Orkest. In 1989 vierde dit orkest zijn eerste lustrum met een concert in de Vrijheidskerk. Daar werd onder meer de wereldpremière van de Gamma Suite uitgevoerd. Keuning componeerde dit stuk in opdracht van het orkest speciaal voor dit jubileum.

Op zijn 80e begon hij te schrijven. Eerst herinneringen uit zijn leven en ook schreef hij over zijn vak. Twee jaar later begon hij aan een project van het hertalen van oude literatuur, zoals van schrijvers als Betje Wolff & Aagje Deken, Jacob van Lennep, Louis Couperus e.v.a. Deze hertalingen zijn gratis te downloaden op: www.gratisboeken.net.

Composities[bewerken]

De composities van Keuning vloeiden natuurlijkerwijze voort uit zijn werk als dirigent. Hij ging schrijven voor de ensembles die hij dirigeerde en richtte zich in zijn werk erop om toegankelijke composities te schrijven die ook door vrij jonge musici uitgevoerd konden worden, zonder dat dat ten koste ging van de kwaliteit van het werk als intrinsiek kunstwerk. Keuning schreef koorwerken, blokfluitsonates en duetten, werken voor piano en voor orkest alsmede kamermuziek. Ook bewerkte hij veel bekende symfonieën zodat deze uit te voeren waren door kleinere ensembles. Veel van zijn werk is uitgegeven door Harmonia. Keuning is lid van het Genootschap van Nederlandse Componisten. Ook verschenen er uitgaven door hem verzorgd onder de pseudoniemen Hans van der Yp en Dennis King (elektronisch orgel).

Werken (selectie)[bewerken]

 • Zonsondergangserenade voor twee piano’s
 • Gamma Suite, 1988
 • Torenmuziek voor eenzame harten
 • The Birth of Music
 • Concertino voor trompet en akkordeonorkest (solotrompet en 4 akkordeons), 2000
 • 10 moeilijke etudes voor sopraanblokfluit, uitgeverij Harmonia
 • 30 eenvoudige etudes voor sopraanblokfluit, uitgeverij Harmonia
 • 25 etudes voor altblokfluit, uitgeverij Harmonia
 • 12 moeilijke etudes voor altblokfluit, uitgeverij Harmonia
 • Van de bovenste plank, acht etudes voor altblokfluit, uitgeverij Harmonia


 • Langs de Deur, en andere verhalen; Bijlsma&Polak, Alkmaar
 • Russen in de Rijp, en andere verhalen; Bijlsma&Polak, Alkmaar
 • Van de Hoed en de Rand, en andere verhalen; Bijlsma&Polak, Alkmaar
 • Met de muziek mee, verhalen; Bijlsma&Polak, Alkmaar

Recente belangstelling[bewerken]

Recentelijk is werk van Keuning weer meer in de belangstelling komen te staan. De Concertzender startte in 2006 een serie opnamen in de serie 'Onbekend maakt onbemind, muziek van Nederlandse componisten, van 1900 tot nu'. Getalenteerde muziekschoolleerlingen werd gevraagd om composities die niet op opnames te vinden waren uit te voeren. Van Keuning werd op donderdag 21 december 2006 door deelnemer aan het Prinses Christina Concours, de pianiste Nina Sluiter en haar collega Florentine Westenbrink, het pianoduo uit de compositie Stereo Dia’s, deel 4 Zonsondergangserenade uitgevoerd op de radiozender. De opname is te vinden op de bij de radioserie horende 18 cd-serie.

Gebruikte externe bronnen[bewerken]