Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 2 juli 1933
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep jurist en letterkundige
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hans Ulrich (Ulli) Jessurun d'Oliveira (Amsterdam, 2 juli 1933) is een Nederlands jurist en letterkundige. Hij studeerde rechten in Amsterdam, waar hij in 1971 cum laude promoveerde op het proefschrift De antikiesregel: een paar aspekten van de behandeling van buitenlands recht in het burgerlijk proces. Van 1971 tot en met 1974 was hij aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden als hoogleraar rechtsfilosofie en de privaatrechtelijke rechtsvergelijking van de landen van het West-Europese continent. Daarna was van 1974 tot en met 1998 hoogleraar migratierecht aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde regelmatig over dit onderwerp in Nederlandse dagbladen.

Naast zijn juridische loopbaan was hij ook redacteur van Propria Cures, Tirade en Merlyn. Laatstgenoemd tijdschrift richtte zich tegen de toenmalige literaire kritiek in Nederland, die het te weinig op de tekst gericht vond. d'Oliveira hield zich binnen Merlyn vooral bezig met het analyseren van poëzie. Van 1996 tot 2003 was hij voorzitter van het Fonds voor de Letteren.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Scheppen riep hij gaat van Au (1965)
  • Vondsten en bevindingen. Essays over Nederlandse poëzie (1967)
  • Literair lustrum. Een overzicht van vijf jaar Nederlandse literatuur 1961-1966 (1967) (red. i.s.m. Kees Fens en J.J. Oversteegen)
  • Literair lustrum 2. Een overzicht van vijf jaar Nederlandse literatuur 1966-1971 (1973) (red. i.s.m. Kees Fens en J.J. Oversteegen)
  • Grondwet van de Republiek Nederland. Drie modellen (2004) (tezamen met Meine Henk Klijnsma, Jan Herman Reestman, Pierre Vinken en Wim Voermans)

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira is een neef (tantezegger) van Elsa Pereira-d’Oliveira.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]