Hans de Haan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans de Haan
Hans Idskes de Haan.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Hans Idskes de Haan
Geboren Langezwaag, 16 maart 1925
Overleden Meppel, 1 juni 2006
Partij VVD
Titulatuur drs.
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Hans Idskes de Haan (Langezwaag, 16 maart 1925Meppel, 1 juni 2006) was een Nederlands politicus voor de VVD.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Hans werd geboren op 16 maart 1925 te Langezwaag, een ‘wegdorp’ in de gemeente Opsterland. Zijn ouders waren Ids de Haan (geboren op 13 december 1900 te Opsterland) en Jeltje de Jong (geboren op 1 april 1900 uit Haskerland). Na een jeugd op het Friese platteland waar hij in Gorredijk op de ULO zat, dook De Haan in 1944 onder als knecht op een afgelegen boerderij in Zuidwest Friesland, om te ontsnappen aan de Arbeitseinsatz die in het najaar van 1944 werd ingevoerd om verdedigingswerken voor Duitsland te realiseren. Hij had als 19-jarige slechts 1 dag voor de Duitsers gewerkt bij het graven van tankgrachten en hij hield het daarna voor gezien.

Werkzaamheden[bewerken]

Onmiddellijk na de bevrijding in mei '45 gaf hij zich als 20-jarige op voor de Koninklijke Marechaussee. Met een Harley Davidson Liberator patrouilleerde hij in diverse delen van Friesland. Deze beroepskeuze zette hij later voort bij de Rijkspolitie. Na het wachtmeestersexamen wilde hij graag officier worden. Vanwege zijn leeftijd (32) en lengte werd hij daarvoor -ondanks herhaalde verzoeken en keuringen- niet meer toegelaten. Hij besloot toen te gaan studeren. Als 32-jarige begon hij in 1957 een studie sociologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen (RuG). Om toegang tot de Universiteit te krijgen had hij vlak daarvoor het HBS-staatsexamen gedaan. In zijn vrije tijd bokste hij en was lid van Vindicat Atque Polit, het Groninger studentencorps. In die periode was hij kort gehuwd met Cornelia (Corry) Rentenaar, die op 4 december 1958 overleed aan de gevolgen van Hodgkins-disease. Op 12 juli 1961 trouwde hij opnieuw. Zijn zoon werd geboren in 1962 en in 1964 kreeg hij een dochter. De Haan ging na zijn studie werken bij de Volkshogeschool in Bakkeveen en later in Leeuwarden aan de Volksuniversiteit. In 1964 werd hij door het ministerie van CRM als college-adviseur uitgezonden naar de gemeente Zwolle waar hij betrokken was bij de oprichting van het cultureel centrum 'Refter' en de industriepromotie.

Politiek en nevenactiviteiten[bewerken]

Na zijn werk in Zwolle werd hij op 16 mei 1968 benoemd tot burgemeester van Borculo waar hij tot 1971 bleef. Hij was in Borculo de opvolger van burgemeester Ten Bokkel-Huinink, die om persoonlijke redenen opstapte. De Haan maakte zijn ambtstermijn in Borculo niet af. Na 3,5 jaar verliet hij Borculo. De Haan, van origine een Fries, solliciteerde in Harlingen. In een interview zegt hij daarover: ‘Ik zou in de toekomst toch naar Friesland hebben gewild.’ In Borculo heeft hij nooit echt kunnen wennen: ‘De Achterhoek is een bron van studie voor me geweest. Het duurt heel lang voor je er hier bij hoort. Misschien wel hele generaties.’ In Harlingen was De Haan vanaf zijn installatie op 16 oktober 1971 ruim 9 jaar burgemeester. De Friese volksaard en het havenvolk lag hem beter. Naast burgemeester was hij hier ook Provinciaal Statenlid namens de VVD in Friesland. Van 1980 tot 1984 was hij burgemeester van Den Helder. Hij woonde met zijn gezin aan de Volkerakstraat 342. Opnieuw een havenstad met bijzondere en eigenzinnige mensen, zoals hij zelf zei. Hij zette zich met name in voor de visserij en offshore- activiteiten, de ontwikkeling van de havens en het industrieterrein Kooypunt en vond het uiterst belangrijk om de gemeentelijke brandweer af te stemmen op de marine brandweer. Na zijn pensionering in 1984 op 57-jarige leeftijd, keerde hij terug naar Friesland en ging wonen in Noordwolde, gemeente Weststellingwerf (nabij Wolvega). De Haan bleef als bestuurder actief; als voorzitter van de Friese Ziekenhuizen en de Friese VVV. Ook was hij president-commissaris van de Friese Uitvaartvereniging (FUV). De Haan stond bekend als humoristisch persoon die af en toe ferm van zich liet horen. In zijn vrije tijd was hij een hartstochtelijk zeiler die zowel genoot van het zeilen zelf als het vertier in de jachthaven. De Haan werd bij het beëindigen van zijn carrière in 1984 benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau.

Externe links[bewerken]