Hans de Haan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans de Haan
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Naam Hans Idskes de Haan
Geboren Langezwaag, 16 maart 1925
Overleden Meppel, 1 juni 2006
Partij VVD
Titulatuur drs.
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Hans Idskes de Haan (Langezwaag, 16 maart 1925Meppel, 1 juni 2006) was een Nederlands politicus voor de VVD.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Na een jeugd op het Friese platteland waar hij in Gorredijk op de ulo zat, dook De Haan in de oorlogsjaren onder als knecht op een afgelegen boerderij in Zuidwest Friesland, om te ontsnappen aan de Arbeitseinsatz. Hij had slechts 1 dag voor de Duitsers gewerkt bij het graven van tankgrachten en hij hield het daarna voor gezien. Onmiddellijk na de bevrijding in mei '45 gaf hij zich op voor de Koninklijke Marechaussee. Met een Harley Davidson Liberator patrouilleerde hij in diverse delen van Friesland. Deze beroepskeuze zette hij later voort bij de rijkspolitie. Na het wachtmeestersexamen, wilde hij graag officier worden. Vanwege zijn leeftijd (32) en lengte werd hij daarvoor -ondanks herhaalde verzoeken en keuringen- niet meer toegelaten. Hij besloot toen te gaan studeren. Als 32-jarige begon hij een studie sociologie aan de Universiteit van Groningen, waarvoor hij kort daarvoor Staatsexamen had gedaan, om toegang te krijgen. In zijn vrije tijd bokste hij en was lid van Vindicat Atque Polit, het Groninger studentencorps.

Werkzaamheden[bewerken]

De Haan ging na zijn studie werken bij de Volkshogeschool in Bakkeveen en later in Leeuwarden als vertegenwoordiger van het ministerie van CRM. Halverwege de jaren zestig werd hij ambtenaar (college-adviseur) bij de gemeente Zwolle waar hij betrokken was bij de oprichting van het cultureel centrum 'Refter' en de industriepromotie.

Politiek en nevenactiviteiten[bewerken]

Na zijn werk in Zwolle werd hij benoemd tot burgemeester van Borculo waar hij van 1968 tot 1971 bleef. Hij was in Borculo de opvolger van burgemeester Ten Bokkel-Huinink, die om persoonlijke redenen opstapte. De Haan maakte zijn ambtstermijn in Borculo niet af. Na 3,5 jaar verliet hij Borculo. De Haan, van origine een Fries, solliciteerde in Harlingen. In een interview zegt hij daarover: ‘Ik zou in de toekomst toch naar Friesland hebben gewild.’ In Borculo heeft hij nooit echt kunnen wennen: ‘De Achterhoek is een bron van studie voor me geweest. Het duurt heel lang voor je er hier bij hoort. Misschien wel hele generaties.’ In Harlingen was De Haan ruim 9 jaar burgemeester. De Friese volksaard en het havenvolk lag hem beter. Naast burgemeester was hij hier ook Provinciaal Statenlid namens de VVD in Friesland. Van 1980 tot 1984 was hij burgemeester van Den Helder. Opnieuw een havenstad met bijzondere en eigenzinnige mensen, zoals hij zelf zei. Na zijn pensionering bleef De Haan actief als voorzitter van de Friese Ziekenhuizen en de Friese VVV. Ook was hij president-commissaris van de Friese Uitvaartvereniging (FUV). De Haan stond bekend als humoristisch persoon die af en toe ferm van zich liet horen. In zijn vrije tijd was hij een hartstochtelijk zeiler die zowel genoot van het zeilen zelf als het vertier in de jachthaven. De Haan werd bij het beëindigen van zijn carrière in 1984 benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau.

Externe links[bewerken]