Hans van Steenwinckel de Jonge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schilderij uit 1638 van koning Christian IV van Denemarken (te paard) en Hans van Steenwinckel de Jonge. Op de achtergrond Rosenborg Slot.

Hans van Steenwinckel de Jonge (Kopenhagen, 24 juni 1587 - aldaar, 6 augustus 1639) was een Deense bouwmeester en beeldhouwer van Vlaamse afkomst. Hij ontwierp onder meer Rosenborg Slot in Kopenhagen.

Hans van Steenwinckel de Jonge was een telg van een Antwerpse kunstenaarsfamilie die vanaf 1576 tot in de 17e eeuw in Denemarken werkte. Zijn vader Hans van Steenwinckel de Oude was hofbouwmeester van Denemarken. Hans van Steenwinckel de Jonge studeerde bij zijn vader tot aan zijn overlijden in Halmstad en daarna, vanaf 1602, in Nederland. Het is niet bekend exact wanneer Van Steenwinckel terugkeerde naar Denemarken.

Vanaf 1612 werkte hij bij de bouw van kasteel Frederiksborg en de renovatie van de Kathedraal van Roskilde. In 1619 overleed zijn broer Lorenz van Steenwinckel en nam hij de bouw van het Kopenhaagse beursgebouw Børsen van hem over. Hij nam de verdere uitbouw van de vesting Varberg ter hand, die was begonnen onder zijn vader. Vanaf 1629 was hij verantwoordelijk voor de wederopbouw van het door brand verwoeste kasteel Kronborg, en in 1634 presenteerde hij Rosenborg Slot aan koning Christian IV van Denemarken. In 1637 begon hij aan de bouw van de Kopenhaagse sterrenwacht Rundetårn, die werd voltooid na zijn dood door de Nederlandse architect Leendert Blasius.

Hij was de vader van de bouwmeester Hans van Steenwinckel de Jongste (1639–1700) en waarschijnlijk ook van de bouwmeester Oluf van Steenwinckel (gestorven 1659).