Happietaria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een Happietaria is een door studenten opgezet en geëxploiteerd tijdelijk restaurant, waarvan de winst en giften naar een goed doel gaan. In 1993 werd de eerste actie opgezet in Rotterdam, waarna het nationaal uitgerold werd. Van 1993 tot 2018 heeft stichting Happy-Gift de acties uitgevoerd. Vanaf dat jaar heeft stichting TEAR de activiteiten voortgezet. Ondertussen werden vanuit Happy-Gift meerdere initiatieven voor de studentenpopulatie opgezet. Onder andere werden er een aantal theaterproducties georganiseerd, werden er studenten-uitwisselingsprogramma's opgezet en werden vele stageplaatsen ingevuld. In 2004 werd stichting FairFood opgezet.

Vanaf 2018 is stichting TEAR de coördinator van de Happietaria's.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een Happietaria wordt meestal een leegstaand pand gebruikt (met toestemming van de eigenaar). De studenten richten het pand in, koken onder begeleiding van een professionele kok, bedienen de klanten en doen de algehele bedrijfsvoering op geheel vrijwillige basis. Alle voor het restaurant benodigde zaken (materialen en ingrediënten) worden zo veel mogelijk via sponsors verworven. Een Happietaria rekent alle stadbewoners tot haar clientèle en verschilt in dat opzicht van een mensa voor studenten. Ook de maaltijdprijzen zijn redelijk gelijk aan die in een gewoon restaurant. Klanten geven bovenop de maaltijdprijs een schenking. Alle opbrengsten zijn bestemd voor ontwikkelingsprojecten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Happietaria ontstond in 1993 in Rotterdam. Sindsdien zijn er Happietaria's opgezet in verschillende studentensteden, waaronder Amsterdam, Delft, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Zwolle en Leuven (België).

Happietaria werd echt internationaal bekend toen vanaf 2009 in Santa Cruz (Bolivia) het "Restaurante de Felicidad" werd opgericht. De opbrengsten daar worden besteed aan projecten in eigen land.

Happy Gift won in de loop der tijd meerdere prijzen voor de verschillende onderdelen van haar werk: vrijwilligerswerk, bewustwording aangaande armoedeproblematiek en ook voor haar fondsenwervingsactiviteiten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]