Harald Lesch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harald Lesch in 2005
Lesch tijdens een voordracht, augustus 2007
In beweging...
...en in rust

Harald Lesch (Gießen, 28 juli 1960) is een Duits natuur- en sterrenkundige, natuurfilosoof, schrijver en televisiepresentator.

Wetenschappelijke loopbaan[bewerken]

Na zijn eindexamen aan de Theo-Koch-Schule in Grünberg (Hessen) ging Lesch natuurkunde studeren; eerst aan de Justus-Liebig-Universität in zijn geboortestad Gießen, daarna aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität in Bonn, waar hij in 1987 promoveerde. Van 1988 tot 1991 was hij onderzoeksassistent bij de sterrenwacht Heidelberg-Königstuhl. In 1992 was hij gasthoogleraar aan de universiteit van Toronto. In 1994 verkreeg hij aan de universiteit van Bonn zijn universitaire doceerbevoegdheid.

Sinds 1995 is Lesch professor in de theoretische astrofysica aan de Ludwig-Maximilians-Universität te München. Zijn voornaamste onderzoeksterreinen zijn kosmische plasmafysica, neutronensterren en zwarte gaten. Daarnaast doceert hij natuurfilosofie aan de Hogeschool voor Filosofie te München.

Lesch is lid van de Astronomische Gesellschaft (sterrenkundig genootschap) en adviseur astrofysica bij de Deutsche Forschungsgemeinschaft DFG (organisatie voor wetenschappelijk onderzoek, vergelijkbaar met de Nederlandse NWO).

Televisieprogramma's[bewerken]

Sinds 1998 presenteert Lesch het programma Alpha Centauri op de Beierse educatieve zender BR-Alpha (in 2014 omgedoopt tot ARD-alpha). Per aflevering wordt hierin één astronomisch onderwerp bij de kop genomen en in ongeveer een kwartier behandeld. Er zijn inmiddels meer dan 200 afleveringen geproduceerd; herhalingen worden elke nacht en soms ook overdag en 's avonds uitgezonden. Ook heeft Lesch in de loop der jaren een aantal kortere thematische series opgenomen, waaronder Die Physik Albert Einsteins (De natuurkunde van Albert Einstein, 2005) en Die 4 Elemente (najaar 2007). Deze laatste serie behandelt de veranderende wijze waarop de mens sinds de Griekse oudheid tegen de materiële wereld heeft aangekeken. De vier klassieke elementen aarde, water, lucht en vuur worden hierbij als een leidmotief gebruikt dat door de serie heen in telkens wisselende gedaante de kop opsteekt.

In zijn populair-wetenschappelijke programma's treedt Lesch vrijwel altijd alleen op en maakt hij slechts zeer spaarzaam gebruik van hulpmiddelen. Hij spreekt veel, indringend en levendig. Lange zinnen en redelijk ingewikkelde grammaticale constructies worden niet geschuwd, zonder dat dit echter tot onbegrijpelijkheid of wolligheid leidt. Zijn speciale voorliefde voor de zogeheten II. Konjunktiv (verleden tijd van de aanvoegende wijs) belijdt hij openlijk en met hartstocht.

In de series Lesch & Co., Denker des Abendlandes en Alpha bis Omega spreekt Lesch met diverse gesprekspartners over filosofische thema's. In 2007 is Lesch-Zug (Lesch-trein) van start gegaan, gepresenteerd vanuit een metrowagon tijdens de normale lijndienst. Hierin bespreekt Lesch telkens een actueel thema, waarbij hij ook nadrukkelijk zijn eigen mening naar voren brengt.

In september 2008 werd Harald Lesch de nieuwe presentator van het bekende ZDF-wetenschapsprogramma Abenteuer Forschung (Avontuur Onderzoek). Kort voor de start van het Internationale Jaar van de Sterrenkunde 2009 verzorgde hij een nachtelijke marathonuitzending over de geschiedenis van het heelal en ons zonnestelsel.

In 2005 heeft Lesch de Communicator-Preis ontvangen voor de wijze waarop hij in zijn televisieoptredens en boeken wetenschappelijke onderwerpen voor het voetlicht brengt.

In zijn voordrachten schenkt Lesch altijd ruim aandacht aan de fundamentele bedreigingen samenhangend met het huidige kapitalisme, zoals met name de klimaatcrisis en haar ontkenners, de uit de hand gelopen consumentencultuur, de universiteit als bedrijfsmodel, en de excessieve digitalisering (de "algocratie"; de smartphone als de "digitale dictator") van de samenleving.

Boeken[bewerken]

  • Harald Lesch en Jörn Müller:
    • Kosmologie für Fußgänger. Eine Reise durchs Universum. Goldmann, München 2001, ISBN 3-442-15154-6.
    • Big Bang, zweiter Akt. Auf den Spuren des Lebens im All. Bertelsmann, München 2003, ISBN 3-570-00776-6.
    • Kosmologie für helle Köpfe. Die dunklen Seiten des Universums. Goldmann, München 2006, ISBN 3-442-15382-4.
  • Harald Lesch en het Quot-Team:

Externe links[bewerken]