Hardy Krüger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hardy Krüger
Pressekonferenz Hardy Krüger -Gemeinsam gegen rechte Gewalt-, Köln-7724.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Franz Eberhard August Krüger
Geboren 12 april 1928
Land Duitsland
Werk
Jaren actief 1944-
Beroep acteur, voormalig militair
(en) IMDb-profiel
(en) IBDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Franz Eberhard August (Hardy) Krüger (Berlijn, 12 april 1928) is een Duits acteur.

Biografie[bewerken]

Hij werd geboren als de zoon van ingenieur Max Krüger in Berlin-Wedding en bracht zijn jeugd door in Berlin-Biesdorf. In 1941 kwam hij als dertienjarige terecht op de Adolf-Hitler-School van het Ordensburg Sonthofen. In diezelfde tijd werd hij lid van de Hitlerjugend, de nationaalsocialistische jeugdbeweging in Duitsland. In maart 1945 zat hij in de 38. SS-Grenadier-Division Nibelungen, waarbij hij in gevechten terechtkwam. Omdat hij wiegerde op de vijand te schieten werd hij veroordeeld om geëxecuteerd te worden. Door bemiddeling van een hoge SS-officier werd hem dit lot bespaard. Vervolgens deserteerde hij en dook onder alvorens hij werd opgepakt door Amerikaanse troepen en in Tirol als krijgsgevangene werd vastgezet.

Na de Tweede Wereldoorlog was hij een van de weinige Duitse acteurs die een internationale filmcarrière kreeg. Tot in de jaren 80 van de twintigste eeuw werkte hij mee aan onder meer Hatari!, The Wild Geese en The Flight of the Phoenix. Vaak kreeg hij rollen als Duitse oorlogssoldaat, zoals in A Bridge Too Far uit 1977, waarin hij een SS-Brigadeführer genaamd Ludwig speelde.

In 1945, op zeventienjarige leeftijd, werd Krüger vader van dochter Christiane Krüger. Tussen 1950 en 1964 was hij getrouwd met haar moeder, toneelspeelster Renate Densow. Met zijn tweede echtgenote, de Italiaanse schilderes Francesca Marazzi, was hij van 1964 tot 1977 getrouwd. Zijn dochter Malaika Krüger en zijn zoon Hardy Krüger jr., die hij tijdens dit huwelijk kreeg, werden ook acteurs. Met zijn huidige vrouw, de Amerikaanse Anita Park, woont hij tegenwoordig afwisselend in Californië en Hamburg.

Sinds eind jaren 80 is Krüger niet meer voor de camera verschenen, maar hij zegt bereid te zijn tot een "comeback" als er een interessante rol voorbijkomt.[1]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Beckmann im Gespräch mit Hardy und Anita Krüger Beckmann; DasErste.de (22 oktober 2007)