Harriet Beecher Stowe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe (Litchfield (Connecticut), 14 juni 1811Hartford (Connecticut), 1 juli 1896) was een Amerikaans abolitioniste en schrijfster. Met Uncle Tom's Cabin schreef ze in 1852 een sterk pleidooi voor de afschaffing van de slavernij.

Tijdens haar leven schreef zij meer dan 10 werken. Het bekendste hiervan is Uncle Tom's Cabin (De hut van Oom Tom), een beschrijving van het leven van Amerikaanse slaven dat tussen 1851 en 1852 in serievorm gepubliceerd werd in het abolitionistische blad de National Era van Gamaliel Bailey. Het boek werd wereldwijd een enorm succes en verscheen in 60 talen. In Europa werd zij hierom overal als heldin ontvangen en geestdriftig toegejuicht. Haar tweede boek was Dred: A Tale of the Great Dismal Swamp (1856) en had veel minder succes.

Beecher-Stowe werd geboren in Litchfield en groeide voornamelijk op in Hartford. Zij was de dochter van Lyman Beecher, een vooraanstaand Congregationalistisch predikant uit Boston, en zuster van eminent predikant Henry Ward Beecher. In 1832 verhuisde haar familie naar Cincinnati, een andere thuishaven van de abolitionistische beweging, waar haar vader de eerste president werd van het Lane Theological Seminary. Aldaar deed ze eerstehands kennis op over slavernij en de Underground Railroad en voelde ze zich geroepen De hut van Oom Tom te schrijven, de eerste Amerikaanse roman met een neger in de hoofdrol.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]