Harry Koopmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harry Koopmans
Het standbeeld ter nagedachtenis aan kapelaan Koopmans op het gelijknamige plein
Volledige naam Henricus Gerardus Maria Koopmans
Geboren 27 januari 1906, Breda, Nederland
Overleden 9 augustus 1944, 's-Hertogenbosch
Land Nederland
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Henricus "Harry" Gerardus Maria Koopmans (Breda, 27 januari 1906 - 's-Hertogenbosch, 9 augustus 1944[1]) was een Nederlands rooms-katholieke priester, een verzetsman en Jodenhelper.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de 23-jarige collaborateur Piet van Bussel (De Kin) op 8 augustus 1944 op straat in Den Bosch werd neergeschoten voerde de Duitse bezetter de volgende dag in de stad een aantal represailles uit. De Sicherheitsdienst klopte op 9 augustus ook aan bij de pastorie van Koopmans kerk. In zijn werkkamer ondervroegen zij hem en doorzochten ze zijn papieren. Toen kapelaan Koopmans trachtte te vluchten werd hij op het plein bij hem voor de deur dodelijk in de rug getroffen door de nazi's en stierf hij aldaar ter plekke. De nazi Eugen Rafflenbeul werd verantwoordelijk gehouden voor de dood van Koopmans.[2] De kapelaan was betrokken bij hulp aan onderduikers onder wie Joden. Het stoffelijk overschot van Koopmans werd op 11 augustus overgebracht naar het nabije Kamp Vught en is daar waarschijnlijk gecremeerd.[3]

Nagedachtenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het plein waar Koopmans werd doodgeschoten, het Duhamelplein, werd na de oorlog omgedoopt tot het Kapelaan Koopmansplein ter nagedachtenis aan de gevallen priester. In 1956 werd een standbeeld onthuld op de plek waar Koopmans overleed. Het betreft een madonna op een sokkel, gemaakt door Peter Roovers.[4] Het gebouw links op de foto is de voormalige pastorie, het woonhuis van waaruit Koopmans een vluchtpoging ondernam. De naastgelegen Sint-Antoniuskerk is in 1983 gesloopt. In 2019 werd herdacht, dat hij 75 jaar geleden werd vermoord[5][3]


Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Oorlogsgravenstichting - Henricus Gerardus Maria Koopmans (geraadpleegd 4 mei 2018). Gearchiveerd op 17 september 2021.
  2. Oorlogsmisdadigers naar ons land, Algemeen Handelsblad, 5 augustus 1946
  3. a b Laurens Ruzius & Monique Brummans: 'Augustus 1944: Kapelaan Koopmans en 'de Kin'' (pdf), in: Bossche Bladen, 2004, 45-46. Gearchiveerd op 16 juli 2023.
  4. Kapelaan Harrie Koopmans ('Madonna' monument)vanderkrogt.net. Gearchiveerd op 16 juli 2023.
  5. Herdenking verzetsman en kapelaan Koopmans: 'Hij was een icoon van Den Bosch'Omroep Brabant