Naar inhoud springen

Hartmann Schedel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hartmann Schedel
Algemene informatie
Geboren 13 februari 1440
Geboorteplaats Neurenberg
Overleden 28 november 1514
Overlijdensplaats Neurenberg
Land Heilige Roomse Rijk
Beroep arts, historicus, cartograaf, kunst- en boekverzamelaar
Werk
Stroming Renaissance-humanisme
Invloeden Matheolus Perusinus
Bekende werken Kroniek van Neurenberg
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis
Geneeskunde
Het instorten van de Maasbrug in Maastricht in 1275 (Weltchronik, 1493)

Hartmann Schedel (Neurenberg, 13 februari 1440 – aldaar, 28 november 1514) was een Duits arts, historicus, cartograaf en humanist. Hij maakte als een van de eerste cartografen gebruik van de drukpers. Matheolus Perusinus wordt beschouwd als zijn leermeester.

Schedel is het meest bekend door de Kroniek van Neurenberg, ook wel Schedel'sche Weltchronik (Wereldkroniek van Schedel). Dit grote werk werd op 12 juli 1493 in Nuremberg gepubliceerd als een incunabulum. Veel kaarten uit deze kroniek toonden voor het eerst in de geschiedenis hele steden en landen; tot dan toe was niet zoveel over geografie en cartografie bekend. Door de uitvinding van de boekdrukkunst, in 1447 door Johannes Gutenberg, werd het eenvoudiger om kaarten en afbeeldingen in grotere oplagen te verspreiden. Boeken waren voordien zeldzaam en duur, vanwege de handschriften.

Schedel was ook een vooraanstaand verzamelaar van boeken, kunst en houtgravures. Door een uitgave van verzameld werk in 1504 werd bijvoorbeeld veel informatie bekend over Jacopo de' Barbari, die voorheen onbekend was.

Zie de categorie Hartmann Schedel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.