Adnan Oktar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Harun Yahya)
Ga naar: navigatie, zoeken
Adnan Oktar

Harun Yahya, pseudoniem van Adnan Oktar, (Ankara, 1956) is een Turks publicist. Hij studeerde kunst aan de Mimar Sinan Universiteit in Istanboel en filosofie aan de Universiteit van Istanboel.

Sinds de jaren '80 bracht de auteur verschillende boeken uit over politiek, religieuze en wetenschappelijke onderwerpen. Onder pseudoniem Harun Yahya beweert hij dat de evolutieleer een valse wetenschap zou zijn. Hij vindt het een valse ideologie waarvan de beweringen deel zouden uitmaken van een complot van 'bloedige ideologieën' van darwinisten. Een van zijn bekendste boeken is The Atlas of Creation, dat in 2007 ongevraagd[1] werd opgestuurd naar diverse onderwijsinstellingen in Europa. Het Bedrog van de Evolutieleer is een ander boek dat hij onder zijn pseudoniem schreef.[2] Oktar beweert in dit boek dat de evolutieleer vals is en hij ontkent dat de biologische evolutie een feit is. Hij doet daarom een poging om aan te tonen dat de wereld geschapen is. Het boek is geschreven vanuit islamitisch gezichtspunt en is verwant aan het christelijk creationisme.

Oktars schrijversnaam is gemaakt van de namen 'Harun' (naar Aäron) en 'Yahya' (naar Johannes de Doper) als herinnering aan twee Bijbelse personages die in de islamitische traditie gezien worden als strijders tegen het ongeloof. Volgens islamitische opvattingen waren Aaron vzm en Johannes de Doper vzm niet alleen joodse maar ook islamitische profeten, beiden voorlopers van Mohammed. De auteur heeft het zegel van Mohammed op de voorkant van de boeken geplaatst. Dit heeft een symbolische betekenis die samenhangt met de inhoud ervan.

In 2008 werd Adnan Oktar door een Turkse rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel wegens het leiden van een criminele organisatie.[3] Het blijkt dat "Harun Yahya" gebruik maakte van chantagepraktijken om vrouwen en jonge mannen aan de organisatie te binden en te "plukken".[3] Oktar vecht het vonnis aan.[4][5]

Hoewel Oktar zich in het verleden laatdunkend heeft uitgelaten over de vrijmetselaars, beweert hij tegenwoordig de hoogste rang binnen deze vereniging te hebben behaald. Ook zijn standpunt over de joodse gemeenschap in Turkije is veranderd; zo riep hij in 2014 op tot behoud van synagogen als joodse gebedsruimten. Als televisieprediker spreekt hij in zijn tv-shows meestal schaars geklede dames toe. Deze dames hebben allen plastische chirurgie ondergaan. Hoewel enkelen van deze dames hebben gestudeerd of gepubliceerd en ook in andere televisieprogramma's verschijnen hebben zij een onderdanige positie ten opzichte van Oktar. Volgens critici werkt Oktar nog altijd als sekteleider en pooier.

Externe links[bewerken]