Harvey Pekar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harvey Pekar
Pekar small.jpg
Algemene informatie
Geboren Cleveland, 9 oktober 1939
Overleden Cleveland Heights, 12 juli 2010
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre strip
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Harvey Pekar (Cleveland, 8 oktober 1939Cleveland Heights, 12 juli 2010) was een Amerikaans stripauteur. Pekar werkte ook als jazzcriticus.

Pekar werkte als klerk in een ziekenhuis. In de jaren zestig ontmoette hij de artiest Robert Crumb en kwam hij op het idee om een reeks autobiografische stripverhalen te schrijven over het alledaagse leven, die hij American Splendor noemde. Pekar tekende niet zelf, maar liet dat over aan zijn vriend Crumb en andere tekenaars. De reeks, die niet bijzonder succesvol was, kende een vaste groep liefhebbers en werd door Shari S. Berman en Robert Pulcini verfilmd onder de titel American Splendor.

Aan het eind van de jaren tachtig was Pekar acht keer te zien in de show van David Letterman. Door zijn confronterende stijl en zijn openlijke kritiek op General Electric, het bedrijf achter NBC, mocht hij tot in het begin van de jaren negentig niet meer in de show optreden.

Pekar was gehuwd met de schrijfster Joyce Brabner. Hij schreef samen met haar Our Cancer Year, een autobiografisch boek over zijn strijd tegen prostaatkanker. Hij overleed op 70-jarige leeftijd.

Pekar stond ook bekend als een groot jazzfan, waarvoor hij stapels platen verzamelde. Hij schreef er ook kritische besprekingen rond en verwerkte zijn verzamelwoede ook in zijn stripverhalen.