Hasselbraam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De hasselbraam is de vrucht van de fictieve gelijknamige struik in het Nederlandse (kinder)boek Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt (met tekeningen van Fiep Westendorp).

Het bijzondere van de hasselbraam is dat iedere volwassene die er van eet onmiddellijk het werk waar men mee bezig was laat liggen en gaat spelen. Op kinderen heeft de hasselbraam geen speciaal effect.

Rol van de hasselbraam in het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Door de hasselbraam op te sporen en in te zetten weet Pluk een ramp te voorkomen: het park vlak bij de flat van Pluk en zijn vrienden zal worden weggebulldozerd en veranderd in een tegelpleintje. Dit zal ten koste gaan van de dieren die wonen in de Torteltuin; een stukje natuur in het park. Pluk komt net op tijd en plant de hasselbraam bij het park. Door van de bramen te eten gaat iedereen spelen, onder andere met de tegels. Als die op zijn wil de burgemeester geen nieuwe materialen kopen en is de aanleg van het pleintje afgelast. De burgemeester ziet definitief af van de voorgenomen plannen nadat de bouwvakkers die klaar stonden om het park vol beton te storten na het nuttigen van de hasselbramen gingen spelen met de betonmolens en aldoende betonnen kunstwerken produceerden. De burgemeester was daar van onder de indruk: hij had altijd al een park met kunstwerken willen hebben.

Verder is er mevrouw Helderder die leed aan smetvrees, een aandoening die vooral ook ten koste ging van haar dochter Aagje. Mevrouw Helderder at vanwege haar smetvrees niet van de bramen maar maakte er wel jam van. Ze werd door Aagje en Pluk op een dieet van één theelepeltje jam per dag gezet, waarvan ze veel aardiger werd, zodat haar dochter Aagje niet meer zo netjes hoefde te zijn en vaker met Pluk mocht spelen.

Vernoemingen[bewerken]

Een aantal basisscholen, kinderdagverblijven en kinderopvangorganisaties in Nederland is vernoemd naar de hasselbraam.