Heckler & Koch XM8

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heckler & Koch XM8
Heckler & Koch XM8
Type Aanvalsgeweer
Land van oorsprong Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Productiegeschiedenis
Fabrikant Heckler & Koch
Eigenschappen
Kaliber 5,56×45mm NAVO
Vuursnelheid 750 rpm
Massa (geladen) 3,4 kg
Lengte 838 mm
Loop 318 mm

De Heckler & Koch XM8 (of XM8) is een aanvalsgeweer ontwikkeld door de United States Army en gefabriceerd door Heckler & Koch.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwikkeling van de XM8 begon in 2002 door de United States Army. Alliant Techsystems zou de mogelijkheden onderzoeken om alleen de kinetische energie-module van de XM29 OICW te gebruiken en de granaatwerper te laten vervallen. Hierdoor zou de constructie van aparte lichtgewicht aanvalsgeweren mogelijk zijn. Als dit positief uit zou vallen zouden die wapens de M16A2 en de M4A1 kunnen vervangen voor gebruik door het Amerikaanse leger.

In april 2005 werd het project stopgezet, totdat het in oktober van dat jaar officieel werd geannuleerd. Desondanks hebben verschillende PMCs en de Maleisische speciale eenheden het wapen van Heckler & Koch in gebruik genomen. Of het OICW/XM8 project ooit wordt hervat is onbekend.

Met kinetische energie-module wordt bedoeld een conventioneel systeem dat zijn uitwerking verkrijgt door de snelheid en de massa van het verschoten projectiel.