Heerschap van Ramla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Heerschap van Ramla was een leenschap van het Koninkrijk Jeruzalem en het Graafschap van Jaffa en Ascalon tussen de Eerste en Derde Kruistocht en bestond onder andere uit de plaats Ramla.

Geschiedenis[bewerken]

Gedurende de Eerste Kruistocht was de plaats verlaten door haar oorspronkelijke Islamitische bewoners. De plaats werd onder de supervisie gesteld van Robbert, de bisschop van Rouen, die ook door de kruisvaarders werd aangesteld als bisschop van Ramla en Lydda.

In eerste instantie was het gebied onderdeel van het bisdom. In 1126 veranderd het gebied echter van eigenaar veranderd en werd het toegevoegd aan het Graafschap van Jaffa. In 1134 werd Boudewijn II aangesteld als heer van het gebied. Vlak bij het heerschap lag ook het kasteel Ibelin, die op den duur ook het heerschap zouden verkrijgen. In 1187 werd het gebied echter ingenomen door Saladin. Het werd echter weer teruggewonnen naar de Derde Kruistocht, maar het zou echter nooit meer opereren als een apart heerschap.

Heren van Ramla[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • John L. La Monte, Feudal Monarchy in the Latin Kingdom of Jerusalem, 1100-1291. The Medieval Academy of America, 1932.
  • Jonathan Riley-Smith, The Feudal Nobility and the Kingdom of Jerusalem, 1174-1277. The Macmillan Press, 1973.
  • Steven Runciman, A History of the Crusades, Vol. II: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East, 1100-1187. Cambridge University Press, 1952.
  • Steven Tibble, Monarchy and Lordships in the Latin Kingdom of Jerusalem, 1099-1291. Clarendon Press, 1989.