Heidelberger Druckmaschinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heidelberg Drukpers uit de jaren 60

Heidelberger Druckmaschinen AG, in de volksmond veelal afgekort tot Heidelberg, is een onderneming van het precisiemachinehuis met hoofdvestiging in Heidelberg (Baden-Württemberg). De firma is wereldleider op het gebied van fabricage van vellenoffset-drukpersen en oplossingen voor de printindustrie.

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

De producten van de Heidelberger Druckmaschinen AG omvat een volledig assortiment machines voor offsetdruk, print en nabewerking (snijden, vouwen, nieten, rillen, verlijmen, etc). Ook levert het bedrijf omvangrijke softwarecomponenten voor de integratie van alle in een drukkerij voorkomende processen.

Het vellenoffset-gedeelte van het bedrijf heeft een omzetaandeel van 90% op het totale leveringsprogramma. Heidelberg bezit op dit gebied een wereldwijd aandeel van 40%. Vellenoffset is de meest gebruikte offsettechniek naast rotatieoffset. Vellenoffset wordt onder andere gebruikt voor het drukken van catalogussen, boeken, kalenders, posters, verpakkingen en etiketten. Steeds belangrijker worden hierbij speciale druktechnieken zoals lak, geurstoffen (bijvoorbeeld het bedrukken van een verpakking met een testgeur zodat de consument kan ruiken hoe de geur in de verpakking ruikt) en speciale stoffen om te bedrukken zoals katoen en linnen. Moderne vellenoffsetpersen kunnen tegenwoordig tot 18.000 vellen per uur bedrukken in meerdere kleuren.

Vestigingsplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdkwartier was van 2000 tot 2020 gevestigd in de Print Media Academy in het centrum van Heidelberg, tegenover het treinstation. Het gebouw werd door het bedrijf gebouwd tussen 1998 en 2000 en er werkten ca. 1600 mensen. De drukpersen worden echter gebouwd en afgemonteerd in het 12 kilometer zuidelijker gelegen Wiesloch, waar meer dan 6500 personeelsleden werkzaam zijn in de grootste drukpersenfabriek ter wereld. In 2020 kondigde Heidelberger Druckmaschinen AG aan dat ze al hun werknemers uit Heidelberg wilden verhuizen naar hun vestiging in Wiesloch, waardoor er geen werknemers meer actief zijn in Heidelberg.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Heidelberger Druckmaschinen.