Heidelberger Druckmaschinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heidelberg Drukpers uit de jaren 60

Heidelberger Druckmaschinen AG, in de volksmond veelal afgekort tot Heidelberg, is een onderneming van het precisiemachinehuis met hoofdvestiging in Heidelberg (Baden-Württemberg). De firma is wereldleider op het gebied van fabrikage van vellenoffset-drukpersen en oplossingen voor de printindustrie.

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

De producten van de Heidelberger Druckmaschinen AG omvat een volledig assortiment machines voor offsetdruk, print en nabewerking (snijden, vouwen, nieten, rillen, verlijmen, etc). Ook levert het bedrijf omvangrijke softwarecomponenten voor de integratie van alle in een drukkerij voorkomende processen.

Het vellenoffset-gedeelte van het bedrijf heeft een omzetaandeel van 90% op het totale leveringsprogramma. Heidelberg bezit op dit gebied een wereldwijd aandeel van 40%. Vellenoffset is de meest gebruikte offsettechniek naast rotatieoffset. Vellenoffset wordt o.a. gebruikt voor het drukken van catalogussen, boeken, kalenders, posters, verpakkingen en etiketten. Steeds belangrijker worden hierbij speciale druktechnieken zoals lak, geurstoffen (bijvoorbeeld het bedrukken van een verpakking met een testgeur zodat de consument kan ruiken hoe de geur in de verpakking ruikt) en speciale stoffen om te bedrukken zoals katoen, linnen, etc. Moderne vellenoffsetpersen kunnen tegenwoordig tot 18.000 vellen per uur bedrukken in meerdere kleuren.

Vestigingsplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

In het centrum van Heidelberg werken ca. 1600 mensen op het hoofdkantoor, terwijl de drukpersen worden gebouwd en afgemonteerd in het 12 kilometer zuidelijker gelegen Wiesloch, waar meer dan 6500 personeelsleden werkzaam zijn in de grootste drukpersenfabriek ter wereld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Heidelberger Druckmaschinen.