Heilig Hartbeeld (Beuningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heilig Hartbeeld
Heilig Hartbeeld
Kunstenaar Gerd Brüx
Jaar 1920
Materiaal tufsteen
Locatie Dorpssingel 2, Beuningen
Monumentnummer 523152
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Beuningen. Het staat aan de Dorpssingel bij de Van Heemstraweg, in de tuin van de pastorie van de Corneliuskerk.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Dit Heilig Hartbeeld, met neogotische kenmerken, werd gemaakt door de Duitse beeldhouwer Gerd Brüx.[1] De kosten groot ƒ 1964,71 – destijds een flink bedrag – werden door parochianen opgebracht. Het werd 17 oktober 1920 door pastoor Bernardus Verbakel geïntroniseerd.

In 2001 onderging het beeld een volledige restauratie. Nadat het werd gereinigd en van verfresten ontdaan, is de originele steen weer zichtbaar.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het beeld toont een staande Christusfiguur, in een gedrapeerd gewaad. Hij houdt zijn rechterhand zegenend opgeheven en wijst met zijn linkerhand naar het hart op zijn borst. Het beeld is gemaakt van Franse kalksteen en is geplaatst op een tufstenen sokkel. Het basement wordt geflankeerd wordt door vier engeltjes, en draagt de volgende teksten:

Jezus Koning der Harten Ontferm U Onzer.

H.Hart van Jezus zegen Beuningen A.D. 1920.

Mijn Rijk is niet van deze wereld.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Het beeldhouwwerk werd in 2002 als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister, het wordt beschouwd "als een goed en gaaf voorbeeld van een Heilig Hartbeeld als een monumentale tuinsculptuur uit de late 19-de eeuw en vroege 20-ste eeuw, een periode waarin de vormentaal van historische bouw- en kunststijlen (gotiek, renaissance), gecombineerd met elementen uit de nieuwe kunst (art nouveau of jugendstil) nog een grote rol speelde."[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Heilig Hartbeeld (Beuningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.