Naar inhoud springen

Heilig Hartbeeld (Deurne)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door WoodenSpoon (overleg | bijdragen) op 22 jan 2019 om 21:46. (Foto toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Heilig Hartbeeld
Heilig Hartbeeld
Kunstenaar August Hermans / atelier Van Bokhoven en Jonkers
Jaar 1933
Materiaal zandsteen
Locatie Kruisstraat / Kerkstraat, Deurne
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats (Deurne), in de provincie Noord-Brabant.

Achtergrond

In de jaren 1920 werd naast de Sint-Willibrorduskerk een Heilig Hartkapel gebouwd. Pas in 1933 werd, ter gelegenheid van het veertigjarig priesterfeest van pastoor Hendrik Roes (1864-1941), in de kapel een Heilig Hartbeeld geplaatst.[1] Het beeld is ontworpen door August Hermans en uitgevoerd in het Bossche atelier Van Bokhoven en Jonkers. De kapel werd in de eerste helft van de jaren zestig afgebroken en het beeld verhuisde. In 1993 kwam het aan de Kruisstraat te staan. Het beeld is herhaaldelijk vernield en weer gerestaureerd.

Beschrijving

Het zandstenen beeld toont Christus ten voeten uit, gekleed in gedrapeerd gewaad en omhangen met een mantel. Hij heeft zijn beide handen, met daarin de stigmata, naar voren gestoken. Op zijn borst prijkt het Heilig Hart, omwonden door een doornenkroon en bekroond met een kruis.

Het beeld staat op een betonnen sokkel, waarvan het Latijnse randschrift luidt rex clementissime (eerbiedwaardige koning).

Zie ook