Heilige Hartenkerk (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heilige Hartenkerk
Hoofdingang en doopkapel
Plaats Eindhoven
Adres Schubertlaan 106
Denominatie Rooms Katholiek
Coördinaten 51° 25′ NB, 5° 27′ OL
Gebouwd in 1961/63
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen en beton
Stijlperiode Naoorlogs modernisme
Vrijstaande klokkentoren Opvallende klokkentoren met scheef geplaatste wanden
Interieur
Orgel Verschueren orgel uit 1959
Afbeeldingen
De kerktoren
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De H.H. Hartenkerk (niet te verwarren met de Heilig Hartkerk aan de Ploegstraat) is een voormalige parochiekerk aan het Brucknerplein in de wijk Genderdal te Eindhoven. Ze is ontworpen door architecten Cees Geenen en Leo Oskam. Ze is gebouwd in een modernistische stijl met expressionistische elementen. De bouwpastoor van deze kerk was Pater Servatius (H. W.) Lahaye ss.cc. (1898-1976). Hij vierde zijn 40-jarig Priesterjubileum op zondag 22 december 1963 en op deze dag werd de nieuwe kerk voor het eerst in gebruik genomen.[1]

Het is een opvallende ellipsvormige kerk met muren van zeer ruw gebakken bakstenen, hoge ramen en een schuin oplopend plat dak. De opvallende plattegrond en het dak daargelaten, is het een vrij sober bouwwerk. De belangrijkste versieringen vormen de reliëfs van René Smeets rond de hoofdingang. De slanke toren valt op door zijn geknikte muren. De toren vertoond een grote gelijkenis met die van de O.L. Vrouw ten Hemelopnemingskerk te Prinsenbeek.

De wijk Genderdal is opgezet volgens de principes van de Wijk/Parochiegedachte, waarbij de gehele wijk sterk georiënteerd is op een eigen buurtcentrum met de belangrijkste gebouwen. In dit geval gevormd door het Brucknerplein, met een school, winkelstrip, en de Heilige Hartenkerk. Zodoende vormt de kerk een centraal oriëntatiepunt voor de hele wijk.

Het gebouw is sinds 2013 niet meer in gebruik als parochiekerk. Sinds begin 2015 is er een trampolinecentrum gevestigd in dit gebouw.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]