Genderdal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Genderdal
Wijk van Eindhoven
Map - NL - Eindhoven - Wijk 17 Stadsdeel Gestel - Buurt 21 Genderdal.svg
Kerngegevens
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Gestel
Oppervlakte 59 ha  
Inwoners (2017) 2.885[1]

Genderdal is een buurt in het stadsdeel Gestel, van de stad Eindhoven, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Genderdal behoort tot de wijk Oud-Gestel.

Ontwikkeling[bewerken]

Rond 1950 werd door stedenbouwkundige J. Kuiper een uitbreidingsplan van de stad Eindhoven gepresenteerd, waarbij hij de stad als een bloem zag. De grote uitvalswegen vanuit het hart van de stad vormden de 'nerven' waaromheen woonwijken zich ontwikkelden als 'bloembladen'.

De Karel de Grotelaan, oorspronkelijk ontworpen als een parkway, vormt hier de nerf van het bloemblad Genderdal, welke in de 2e helft van de jaren 50 tot stand is gekomen.

Opzet[bewerken]

In de opzet van deze wijk is de wijkgedachte tot zekere hoogte herkenbaar. De wijk is hiërarchisch opgebouwd, met grotere bouwblokken langs de grotere uitvalswegen, en kleinere laagbouw daarachter. Tussen de bouwblokken bevinden zich veel groene ruimtes. De verschillende buurten binnen de wijk hebben hun eigen hart met een school, kerk, en winkelgebied. De oude lintbebouwing langs de Hoogstraat vormt een extra voorzieningengebied.

De wijk kent een grote variatie aan woningen, van eengezinswoningen tot grote appartementencomplexen. Opmerkelijk aan deze wijk is de toepassing van industriële bouwmethoden en een toepassing van pre-fab onderdelen. In het zuiden vindt men kenmerkende Airey-woningen.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]