Heinrich Ehrler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heinrich Ehrler
Hauptmann Heinrich Ehrler, 1942-1943.
Geboren 14 september 1917
Lauda-Königshofen, Duitse Keizerrijk
Overleden 4 april 1945
Stendal, nazi-Duitsland
Rustplaats Stendal-Städtischer Friedhof, Landkreis Stendal, Saksen-Anhalt, Duitsland: perceel: 1, veld: 2, rij: 1[1][2][3]
Land/zijde Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Keizerrijk
Weimarrepubliek
Vlag van Nazi-Duitsland Nazi-Duitsland
Onderdeel Legioen Condor
Luftwaffe
Dienstjaren 1935 - 1945
Rang
Major
Eenheid 25e Artillerieregiment
Jagdgeschwader 77
Jagdgeschwader 5
Jagdgeschwader 7
Bevel Jagdgeschwader 5
1 augustus 1944 –
27 februari 1945
Slagen/oorlogen Spaanse Burgeroorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Zie decoraties

Heinrich Ehrler (Oberbalbach (Lauda-Königshofen), 14 september 1917Scharlibbe (Klietz), 4 april 1945) was een Duits gevechtspiloot.

Ehrler begon zijn carrière in 1940 bij de Luftwaffe en hij kwam, net als veel andere bekende Duitse piloten, in 1941, bij het begin van operatie Barbarossa, voor het eerst in actie. Ehrler schoot 199 Russische vliegtuigen neer. Zelf werd Ehrler zeker elf keer neergeschoten.

In 1944 werd hij geselecteerd om piloot te worden van een Messerschmitt Me 262, de nieuwe Duitse straaljager van de Luftwaffe. Ehrler schoot met zijn Me 262 vijf vliegtuigen neer, bijna allemaal Amerikaanse bommenwerpers.

Ehrler stond bij zijn collega's bekend als een fanatieke nazi en iemand die erg nationalistisch was. Naarmate het einde van de oorlog naderde zei Ehrler vaak dat hij voor zijn vaderland wilde sterven en een nederlaag niet zou kunnen verkroppen. Dit was dan ook de reden dat Ehrler na 1944 in z'n vliegtuig nooit een parachute meenam.

In april 1945, amper een maand voor het einde van de oorlog, viel Ehrler in zijn eentje een eskader B-17 bommenwerpers aan. Hij schoot twee bommenwerpers neer waarna zijn munitie op was. Ehrler aarzelde geen moment en pleegde zelfmoord door zichzelf te pletter te vliegen op de derde en laatste bommenwerper. Zijn laatste woorden waren: Theo, Heinrich hier! Habe zwei Bomber abgeschossen; Munition ist alle. Ich ramme jetzt. Auf Wiedersehen, sehen uns in Walhalla! (Theo, Heinrich hier! Ik heb twee bommenwerpers afgeschoten; mijn munitie is op. Ik ram nu. Tot ziens, we zien elkaar in het Walhalla!).

In totaal heeft Ehrler 209 vliegtuigen neergehaald en hij staat hiermee op plaats tien in de lijst van meest succesvolle piloten van de Luftwaffe in de Tweede Wereldoorlog.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]