Heinrich Hansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heinrich Hansen, gefotografeerd door Vilhelm Tilge (1883)

Heinrich Hansen (Haderslev, 23 november 1821Frederiksberg, 10 juli 1890) was een Deens kunstschilder, gespecialiseerd in decoratieve en architectonische schilderkunst.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hansen studeerde van 1842 tot 1846 aan de Koninklijke Deense Kunstacademie en werkte als ondertussen als decoratieschilder in het Thorvaldsens Museum te Kopenhagen. Hij maakte tijdens zijn leven diverse studiereizen, onder meer naar Spanje, Frankrijk, Nederland, België, Schotland en Italië. Hij werd op latere leeftijd docent aan de Deense Academie en groeide uit tot een leidende figuur in de Deense culturele wereld.

Hansen specialiseerde zich als architectuur- en interieurschilder. Een werk als De kamer met de vier deuren, Palazzo Ducale Venetië (1883) toont zijn oog voor minutieuze details en zijn bijzondere talent voor het weergeven van perspectief en ruimtelijkheid. Zijn schilderij Kasteel Frederiksborg; het vertrek van de koninklijke valkenjacht (1861) geeft een goed beeld van zijn veelzijdigheid: het illustreert niet alleen zijn vermogen om gebouwen te schilderen, maar ook mensen en dieren, water, de veranderlijkheid van lucht, enzovoort. Zijn kleurgebruik is subtiel, vooral in de tinten van de muren en het plein, die van zacht naar diep veranderen door de effecten van zon en schaduw. Kenmerkend blijft echter zijn oog voor architectonische details. Toen Frederiksborg kort na de totstandkoming van zijn schilderij afbrandde, hielp zijn werk de restauratoren bij de uitvoering van de reconstructie.

Hansen werkte ook als meubel- en porseleinontwerper en als interieurinrichter, onder andere voor de Deense koninklijke familie. Hij overleed in 1890, 68 jaar oud.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur en bron[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Heinrich Hansen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.