Heinrich Knaust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Heinrich Knaust, ook Knaustinus, Knustinus, Knust, Cnaustinua, Cnustinus (Hamburg, 31 augustus 1520Erfurt, 7 november 1580) was een Duitse geestelijke die naast pedagoog ook toneelschrijver en dichter was. Bijzonder is zijn vijfdelige werk over bier, waarvoor hij uitvoerig gereisd had.

Leven[bewerken]

Knaust was de zoon van een goudsmid. In 1537 ging hij studeren aan de universiteit van Wittenberg. Op deze jaren baseerde hij later zijn claim doctor in beide rechten te zijn. Hij vestigde zich in Cölln (1540), waar hij een Latijnse school leidde. In 1543 werd hij rector in Stendal en trouwde hij er. Hij bekeerde zich tot het katholieke geloof en werd kanunnik in Erfurt. Knaust maakte naam als auteur van Bijbelse toneelstukken. Onder zijn tientallen geschriften is een encyclopedisch boek over het brouwen van bier ('Vijf boeken over de goddelijke en edele gave, de filosofische, hoogdierbare en wonderbare kunst, bier te brouwen'). Daarin gaf hij levendige typeringen van meer dan 130 Duitse bierstijlen, tegenwoordig alle verdwenen. Hij loofde het witte tarwebier uit Hamburg en het rode gerstbier uit Danzig, alsook het tarwegerstbier uit Einbeck (het oorspronkelijke bokbier). Theoretische delen nam hij over van Johann Brettschneider (Placotomus) en Abraham Werner.

Werk (selectie)[bewerken]

Externe links[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Jakob Franck, Knaust, Heinrich, in: Allgemeine Deutsche Biographie, vol. 16, Duncker & Humblot, Leipzig, 1882, p. 272–274.
  • Christiane Ahrens, Knaust, Heinrich, in: Neue Deutsche Biographie, vol. 12, Duncker & Humblot, Berlijn, 1980, p. 167 e.v.