Heksenboter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heksenboter
Heksenboter
Heksenboter
Taxonomische indeling
Stam:Amoebozoa
Klasse:Mycetozoa (Slijmzwammen)
Onderklasse:Myxogastria
Orde:Physarales
Familie:Physaridae
Geslacht:Fuligo
Soort
Fuligo septica
Heksenboter
Heksenboter
Afbeeldingen Heksenboter op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Heksenboter of runbloem (Fuligo septica) is een slijmzwam. Het bestaat uit een geel plasmodium dat zich kan verplaatsen en daarbij een glanzend spoor achterlaat. Heksenboter voedt zich met micro-organismen.

Heksenboter komt in de hele wereld algemeen voor op dood hout en heeft in verschillende landen vergelijkbare namen als "Troll butter", "Dog vomit slime" (Engels) en "Trollsmör" (Zweeds).

Leefwijze[bewerken]

Net als andere plasmodiale slijmzwammen heeft Heksenboter een levenscyclus met verschillende stadia. Als spore wordt het gemakkelijk passief verplaatst, bijvoorbeeld door de wind en door insecten. De spore is haploïd en na versmelting van een complementaire spore ontstaat een flagellate cel met één celkern. Deze groeit uit tot een plasmodium met een groot aantal celkernen. Het plasmodium is omgeven met een eenvoudig membraan en kan zich op eigen kracht verplaatsen. Ten slotte verhardt het plasmodium aan de buitenkant en vormt daar sporen, en dan begint de cyclus opnieuw.

In een Braziliaans onderzoek werd geconcludeerd dat de sporevorming van Heksenboter bevorderd wordt door regenval. Overigens wordt de aanwezigheid van Heksenboter op bagasse van suikerriet beschouwd als een risico voor de werkers: het veroorzaakt allergieën en andere ziekten.

Opname van metalen[bewerken]

Uit een onderzoek is gebleken dat Heksenboter opvallend veel metalen opneemt. Heksenboter bevatte in een Duits onderzoek 240 maal meer zink dan de omgeving, en ook de gehaltes aan koper en cadmium waren veel hoger dan de omgevingswaarden. Het gehalte aan calcium was zelfs 11% van het drooggewicht van het organisme.

Externe links[bewerken]