Heleen Hummelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heleen Hummelen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Helena Hanna Maria (Heleen) Hummelen (Groningen, 22 maart 1962) is een Nederlands actrice en journalist.

Heleen Hummelen werd geboren in Groningen, maar verhuisde op jonge leeftijd naar het Gelderse Malden toen haar vader een leerstoel (Nederlandse letteren) aangeboden kreeg aan de Universiteit Nijmegen. Zij doorliep het Elshof College in Nijmegen en studeerde vervolgens aan de Toneelacademie in Maastricht.

Na haar studie was ze voornamelijk actief op het toneel en speelde zij gastrollen in televisieseries. Ook produceerde zij een aantal zelfgeïnitieerde projecten van uiteenlopende aard. Zo maakte zij samen met actrice Barbara Feldbrugge en regisseur Robert Wiering voor de VPRO de 'Grote Laura en Lena Fhijnbeenshow', waarin zij zelf de rol van Lena vertolkte. Ook was zij te zien als 30-jarige lokettiste op het station in de film 'Het Zakmes' uit 1992, met Olivier Tuinier en Adelheid Roosen. Datzelfde jaar speelde ze een gastrol in Sjans, als Bea.

Eind jaren negentig maakte zij samen met Anke Luijning en Tessa Posthuma de Boer een wekelijkse foto-strip genaamd "Go Girl Go", en vervolgens een maandelijkse foto-strip voor "Opzij", "Zei Zij".

Van 2000 tot 2003 was Hummelen te zien in de serie "Oppassen!!!" (VARA) met o.a. Ben Hulsman en Edmond Classen, als Bella van Cleef.

In 2005 schreef zij voor de KRO radio de zomersoap 'Een wilde zomer', die zij samen met Stefan Stasse uitvoerde als karakters Max en Maukje. Wegens groot succes kreeg deze soap in 2006 een vervolg, 'Het Hoge Noorden'. Beide soaps zijn als luisterboek verkrijgbaar. Hierop volgde van 2005 tot 2008 een dagelijkse column voor de KRO gebaseerd op de dagelijkse actualiteit: "De Wereld in 2 minuten volgens Max en Maukje". [1]

Van 2009 tot 2015 werkte zij vervolgens aan verschillende audiotours, waaronder "Ecoutez Chassé" over de Chassébuurt, en het "Westerbork-Luisterpad", waarvoor een ruime verzameling aan getuigenissen van Kamp Westerbork werd verzameld[2] op de route waarlangs de deportatie-trein in de Tweede Wereldoorlog reed, van de Amsterdamse Stadsschouwburg tot Kamp Westerbork.

Vanaf 2016 werkt zij als freelancer aan verschillende Radio-documentaires, o.a. voor de VPRO.

In 2020 wint zij de Zilveren Reissmicrofoon[3][4] voor haar podcast "Virusverhalen" voor NPO Radio 1, over persoonlijke verhalen van Nederlanders in de Corona-tijd.

Hummelen is getrouwd en heeft een dochter en een stiefdochter.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


  1. (nl) Lamers, Marianne, "Max en Maukje komen echt niet terug", 22-4-2009. Geraadpleegd op 30-6-2020.
  2. (nl) ‘Westerbork(luister)pad’ geopend. NIW (2012-01-26). Geraadpleegd op 2020-06-30.
  3. (nl) Podcast Virus Verhalen wint Zilveren Reissmicrofoon. RTL Nieuws (2020-06-25). Geraadpleegd op 2020-06-30.
  4. Nominaties Nipkowschijf en Reissmicrofoon 2020 – Nipkowschijf. www.nipkowschijf.nl. Geraadpleegd op 2020-06-30.