Helene Hulst-Alexander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Helene Hulst-Alexander
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit {{}}
Geboortedatum 9 april 1914
Geboorteplaats Wenen
Overlijdensplaats 13 augustus 1965
Beroep Utrecht
architect
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Helene Emilie Hulst-Alexander (Wenen, 9 april 1914Utrecht, 13 augustus 1965) was een Oostenrijkse architecte die na de oorlog heeft bijgedragen aan de wederopbouw van Utrecht.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ze werd in Wenen geboren, als dochter van een arts. Haar moeder Gisela was de eerste vrouw die aan de Universiteit van Wenen promoveerde in de filosofie.[1] In 1938 behaalde ze in Wenen haar architectendiploma. Vanwege haar joodse achtergrond ontvluchtte ze Oostenrijk om naar Australië te gaan. Onderweg kwam ze de Utrechtse arts L.A. (Lambert) Hulst (1905-1996) tegen, met wie ze in Nederlands-Indië "met de handschoen" trouwde.[2][3] In maart 1940 vertrok ze uit Batavia, om via Genua naar Nederland te reizen.[4] Tijdens de bezetting zat ze ondergedoken, waarna ze zich na de oorlog als zelfstandig architecte ontwikkelde.

Haar broer Leo (1905-1985), die psychiater werd, bevond zich in het buitenland toen Hitler aan de macht kwam, en was uitgeweken naar de Verenigde Staten.[1] Ze zag hem pas na de bevrijding terug.[3] Hij was medisch adviseur tijdens de Neurenberg-processen.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hulst-Alexander had een eigen ingenieurs- en architectenbureau in Utrecht.[5] Ze ontwierp vooral winkelpanden. In 1950 ontwierp ze een lichthal voor een stoffenwinkel in de Mariastraat in Utrecht.[6] In 1956 verbouwde ze het pand van patisserie Huize De Hoog-Boots aan het Oudkerkhof in Utrecht.[7] In 1957 ontwierp ze een flat aan de Oudenoord in Utrecht voor vrijgezelle vrouwen. Deze flat was de eerste galerijflat in Utrecht en kreeg als bijnaam de 'hunkerbunker'.[8] Het was destijds tevens het hoogste flatgebouw van de stad.[5]

Naast haar werk was ze actief voor het Rode Kruis.[9][10]

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Hulst-Alexander stierf in Utrecht op 13 augustus 1965, op 51-jarige leeftijd.[11] Ze werd begraven op begraafplaats Den en Rust te Bilthoven.[12]