Hello Kitty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een BenQ T51 Hello Kitty-telefoon.
Een Hello Kitty-winkel in Delft.

Hello Kitty (ハローキティ, Harō Kiti) is een Japanse merchandisingfranchise rond een meisje met een strikje in het haar. Hoewel veel mensen haar verwarren met een kat, is Hello Kitty een meisje.[1] Het is uitgegroeid tot een internationaal beroemd merk.

Hello Kitty[bewerken]

Hello Kitty is het bekendste figuurtje van het Japanse bedrijf Sanrio en werd in 1973 bedacht door de Japanse ontwerper Yuko Shimizu. In 1974 werd ze geïntroduceerd in Japan en in 1976 in Amerika. Het eerste product waar Hello Kitty op verscheen, was een klein roze portemonnee. Hello Kitty is getekend als een meisje met een witte huidskleur en heet eigenlijk "Kitty White". Ze had oorspronkelijk een rode strik aan haar linkeroor en het bijzondere aan het ontwerp is dat ze geen mond heeft. Volgens het concept woont Hello Kitty samen met haar ouders George en Mary en tweelingzusje Mimmy in Londen (Engeland). Mimmy had oorspronkelijk een gele strik om haar rechteroor. Hello Kitty heeft een kat: Charmmy Kitty. Ook wordt ze vaak gezien met een blauwe muis met de naam Flat of Joey, een gele eekhoorn Rory, een roze schaapje Piano, een wit konijn met roze muts genaamd My Melody en twee aapjes, Timmy en Tammy.

Aanvankelijk was Hello Kitty een reeks speelgoedproducten, waaronder een educatieve animeserie voor kinderen. Elke aflevering kunnen de jonge kijkers nieuwe dingen leren, zoals rekenen, schrijven en lezen. Tegenwoordig is de naam Hello Kitty aan miljoenen producten verbonden, waaronder zelfs zaken die zich niet op kinderen richten.

Gelijkenis met Nijntje[bewerken]

De gelijkenis tussen Hello Kitty en Nijntje, het personage dat 20 jaar eerder door Dick Bruna bedacht werd, is al jaren een bron voor discussies over plagiaat. In een interview in de Britse krant The Daily Telegraph sprak Bruna zijn afkeer uit over Hello Kitty. "Dit is, naar mijn mening, een kopie van Nijntje. Ik vind het niet goed en denk altijd bij mezelf, nee, doe dat niet. Maak liever iets origineels, iets van jezelf." Verder stelde hij dat het hem pijn deed dat de Japanners het zo klakkeloos hadden overgenomen.[2] Nochtans menen andere mensen dat Kitty qua tekenstijl zeer traditioneel is in Japan en de gelijkenis met Nijntje toeval kan zijn.