Hendrik van Nassau-Saarbrücken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik
1768-1797
Vorst van Nassau-Saarbrücken
Periode 1794-1797
Voorganger Lodewijk
Opvolger Karel Willem
Vader Lodewijk van Nassau-Saarbrücken
Moeder Wilhelmina van Schwarzburg-Rudolstadt
Dynastie Huis Nassau

Hendrik Lodewijk Karel Albrecht (Saarbrücken, 9 maart 1768 - Cadolzburg, 27 april 1797) was van 1794 tot 1797 formeel vorst van Nassau-Saarbrücken, al kwam hij nooit werkelijk aan de regering.

Hendrik was de zoon van vorst Lodewijk van Nassau-Saarbrücken en Wilhelmina van Schwarzburg-Rudolstadt, een dochter van Johan Frederik van Schwarzburg-Rudolstadt. Hij bezocht de Universiteit van Göttingen en bereisde Frankrijk en de Duitse en Italiaanse landen. Hij maakte zich zeer geliefd, maar moest Saarbrücken in 1793 het land ontvluchten voor de troepen van het revolutionaire Frankrijk. Hij begaf zich eerst naar Neunkirchen, maar moest al snel de wijk nemen naar de rechter Rijnoever. In Pruisische dienst keerde hij weer terug in zijn land, waar hij in oktober 1793 machteloos moest toezien hoe het vaderlijke slot in vlammen opging.

Na de dood van zijn vader in 1794 werd hij formeel vorst van Nassau-Saarbrücken, maar hij zag dit land nooit meer terug. In 1797 stierf hij door de val van een paard op 29-jarige leeftijd. De rechten op Saarbrücken vielen toe aan Karel Willem van Nassau-Usingen, die er echter ook nooit macht zou uitoefenen.