Henk van den Breemen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henk van den Breemen
Henk van den Breemen
Henk van den Breemen
Geboren 23 maart 1941
Valkenswaard
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel Korps Mariniers
Dienstjaren 1960-1994
Rang Nl-marine-mariniers-generaal.svg Generaal
Bevel NL-VLAG-CDS.svg Defensiestaf
Portaal:  Marine

Hendrik Gijsbert Bernhard (Henk) van den Breemen (Valkenswaard, 23 maart 1941) is een Nederlandse generaal b.d. van het Korps Mariniers. Hij was chef-Defensiestaf van augustus 1994 tot juni 1998.

Militaire loopbaan[bewerken]

Van den Breemen begon op 6 september 1960 zijn opleiding tot officier der mariniers aan het Koninklijk Instituut voor de Marine te Den Helder en bekleedde daarna diverse functies binnen het Korps Mariniers. Van november 1964 tot juli 1965 volgde hij de commando-opleiding in Roosendaal. In 1968 was hij de eerste uitwisselingsofficier bij de Royal Marines. In 1988 werd hij als brigadegeneraal geplaatst bij de defensiestaf in Den Haag, waar hij onder andere meeschreef aan de Defensienota 1991, waarmee de defensieorganisatie fors werd hervormd. In 1994 werd hij chef Defensiestaf. Hij was daarmee de eerste, en tot nu toe enige, marinier die die functie bekleedde. Hij is ook de enige viersterrengeneraal van de mariniers tot nu toe. In 1998 ging hij met leeftijdsontslag.

Van den Breemen was de eerste uitwisselingsofficier van de Nederlandse strijdkrachten en heeft bijgedragen aan het tot stand komen van de Nederlands-Britse "Amphibious Force" die tussen 2006 en 2010 tot een "battle group" wordt uitgebouwd. Minister Henk Kamp noemde deze activiteiten als een reden waarom generaal Van den Breemen als eerste marinier tot Chef van de Defensiestaf werd benoemd.

Na zijn pensioen[bewerken]

Van den Breemen is voorzitter van de Raad van Advies van de Noaber Foundation, een organisatie die als venture philanthropist en social venturer actief is.[1] Daarnaast is Van den Breemen voorzitter van de Ambitus Foundation, een stichting die zich richt op het thema jeugd en klassieke muziek. Hij is ook voorzitter van the Owls Foundation. Deze stichting is een kennis- en ervaringsplatform dat onderzoek doet naar innovaties en doorbraakprocessen. Van Hoge Dennen Capital en de Augeo Foundation is hij lid van de raad van advies. Ook adviseert hij de raad van advies van de stichting VitaValley. Zijn lidmaatschap van de Raad van Commissarissen van Baan Company, een automatiseringsbedrijf, heeft Van den Breemen in 2000 om gezondheidsredenen beëindigd. Hij was aangezocht vanwege zijn "ervaring in het leiden van de herstructurering in grote organisaties" en "deskundigheid op het vlak van defensie en luchtvaarttechnologie".

Onderscheidingen[bewerken]

Van den Breemen heeft verschillende onderscheidingen ontvangen. Zo is hij Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw". Hij ontving de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland. In de Verenigde Staten werd hij benoemd tot "Commander in the Legion of Merit". Daarnaast kreeg hij het "Erekruis van Verdienste Eerste graad" van de Tsjechische Republiek en onderscheidingen in Noorwegen en Zweden. Ook is Van den Breemen adjudant in buitengewone dienst van de Koning.

Voorganger:
A.K. van der Vlis
Chef-Defensiestaf
1994-1998
Opvolger:
L. Kroon