Henny Eman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henny Eman (1986)
Standbeeld van Henny Eman naast het parlementsgebouw in Oranjestad.

Jan Hendrik Albert "Henny" Eman (20 maart 1948) was de eerste premier van Aruba, van 1 januari 1986 tot 9 februari 1989. Daarna was hij nog tweemaal premier tussen 29 juli 1994 en 30 oktober 2001. Hij is de broer van Mike Eman, die sinds 2009 premier van Aruba is.

Leven[bewerken]

Zijn grootvader, ook Henny Eman, was de stichter van de christendemocratische partij, de A.V.P., en wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne Arubaanse politiek. Ook zijn vader, Shon A Eman, was voorman van de AVP en groot pleitbezorger van een aparte status voor Aruba binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Henny kwam al op vroege leeftijd naar Nederland. In Leiden ging hij rechten studeren. Na de plotselinge dood van zijn vader in 1967 moest hij zelf voor het inkomen van zijn familie zorgen. Onder andere exploiteerde hij in Leiden het café 'het Keizertje' en begon hij met enkele vrienden een zeefdrukkerij, 'Emco Productions' (Emans en Co).

In 1977 onderbrak hij zijn studie om de AVP van een wisse dood te redden. Dit bepaalde zijn verdere politieke lot. In 1978 behaalde hij zijn meestertitel aan de Universiteit Leiden met een scriptie over historische en juridische aspecten van de Status Aparte voor Aruba.

Politieke carrière[bewerken]

In zijn laatste ambtstermijn gaf hij onder meer met succes leiding aan de invoering van de algemene ziektekostenverzekering (AZV) in Aruba.

Vanaf 2002 liep op Aruba een gerechtelijk onderzoek naar Eman wegens omvangrijke fraude in de zogeheten Fondo-corruptiezaak, (Fondo Desaroyo Nobo (FDN)). Er volgde een strafvervolging, maar in maart 2008 werd hij vrijgesproken. Het OM ging aanvankelijk in hoger beroep maar besloot het uiteindelijk in te trekken.[1]

Trivia[bewerken]

gedenksteen in de gevel van café "Het Keizertje" te Leiden

In het café 'Het Keizertje', aan de Kaiserstraat in Leiden, herinnert nog een gevelsteen aan hem:


Henny Eman
hier herdacht
heeft ons bier en
plezier gebracht
en tevens in zijn
Leidsche leven
vrouw en vriend
iets meegegeven

Voorganger:
geen
Premier van Aruba
1986-1989
Opvolger:
- Nelson Oduber
Voorganger:
Nelson Oduber
Premier van Aruba
1994-2001
Opvolger:
- Nelson Oduber