Henriette d'Oultremont de Wégimont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door DeVrolijkeSchrijver (overleg | bijdragen) op 7 feb 2011 om 11:42.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Henriette op een foto in 1862

Henriëtte Adriana Ludovica Flora gravin d'Oultremont de Wégimont (Maastricht, 28 februari 1792 - Aken, 26 oktober 1864), gravin van Nassau, was de tweede echtgenote van koning Willem I.

Henrica Adriana Ludovica Flora Rijksgravin d'Oultremont de Wégimont (of Henriëtte Adrienne Louise Florée d'Oultremont de Wégimont) was de dochter van de Waalse H.R. Rijksgraaf Ferdinand L.F.M. d'Oultremont de Wégimont en de Wageningse admiraalsdochter Johanna Susanna Hartsinck. Jean d'Oultremont was haar grootvader. Uit het huwelijk van haar ouders werden nog twee zonen en twee dochters geboren. Uit het eerste huwelijk van haar moeder met Dirck de Smeth (1754-1779) was in 1779 al een zoon Theodorus geboren. Deze Theodorus werd later Heer van Deurne, Liessel, en Alphen en Rietveld.[1]

In 1841 huwde Henriëtte op 49-jarige leeftijd met de in 1840 afgetreden koning van het Koninkrijk der Nederlanden, Willem I Frederik van Oranje-Nassau. Het voorgenomen morganatisch huwelijk had veel opschudding veroorzaakt, omdat de wortels van Henriëtte deels in het net afgescheiden België lagen. Pas na het aftreden van Willem I was het mogelijk het huwelijk door te zetten. Bij haar huwelijk kregen haar man en zij de titels Graaf en Gravin van Nassau. Ze werd spottend ook wel 'Jetje Dondermond' genoemd. In 1862 werd zij gefotografeerd te Parijs. In 1864 overleed ze op kasteel Rahe te Laurensberg bij Aken, 72 jaar oud. In tegenstelling tot haar man, de ex-koning, werd Henriëtte niet begraven in de koninklijke grafkelder te Delft, maar in haar familiegraf te Wégimont (bij Ayeneux).

Er bestaan geruchten dat Willem I al tijdens zijn huwelijk met zijn eerste vrouw buitenechtelijke escapades had met Henriette.[bron?][2] Hieruit zouden rond 1810 twee kinderen zijn geboren die na de geboorte de achternaam Fitten kregen (Elisabeth Ludovica Albertina; 1808-1889 en Peter Heinrich; ?-1889).[bron?] Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat dit gerucht vrij onwaarschijnlijk is.[bron?]

  1. Keunen, L., 1994. De verbintenis van de heren van Deurne met het huis “Van Oranje-Nassau”. D’n Uytbeyndel. Periodiek van Heemkundekring H.N. Ouwerling – Deurne, nr. 30, p. 14-16 (herfst 1994).
  2. Meer dan een gerucht is dit vermoedelijk niet, want elke schriftelijke aanwijzing hiervoor ontbreekt.