Henriëtte van den Brandeler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henriëtte van den Brandeler
Henriëtte van den Brandeler
Volledige naam Hendrika Jacoba van Heukelom-van den Brandeler
Geboren 25 september 1884
Overleden 11 april 1985
Land Vlag van Nederland Nederland
Nevenberoep huisvrouw
Leraren Bernard Zweers
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Hendrika Jacoba (Henriëtte) van den Brandeler (Den Haag, 25 september 1884Baarn, 11 april 1985) was een Nederlands componiste.

Ze werd geboren binnen het gezin van militair (toen nog luitenant) Louis Christiaan van den Brandeler en Christina Petronella Greve.[1] Ze werd in 1914 de tweede vrouw van architect George van Heukelom[2], later onder meer voorzitter bij het Utrechts Symfonie Orkest. In 2016 werd in Amsterdam-Zuid een brug naar haar vernoemd.

Ze kreeg haar muziekopleiding van Johan Wagenaar aan de Utrechtse Maatschappij ter bevordering van de toonkunst. Daarna zette ze haar studie voort aan bij Bernard Zweers (de echtparen werden bevriend) in Amsterdam, Dirk Schäfer en Walter Braunfels in München. Ze begeleidde zangers van achter de piano.

Van haar hand verscheen een aantal liederenbundels (Drie liederen, opus 2 etc.). Verder zou ze liederen uitgeven bij Muziekuitgeverij A.A. Noske. Ze componeerde echter ook

Ze schreef een biografie over haar man: Dr. Ir. G.W. van Heukelom, de ingenieur, de bouwmeester, de mens, uitgegeven in 1954 bij uitgeverij NV A. Oosthoek. Het echtpaar was bevriend met schrijfster Christine Doorman.[3]