Aaltje Noordewier-Reddingius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aaltje Noordewier-Reddingius

Aaltje Noordewier-Reddingius (Deurne, 1 september 1868 - Hilversum, 6 april 1949) was een Nederlandse klassiek zangeres (sopraan).

Familie[bewerken]

Alida Nassau (Aaltje) Reddingius was een telg uit de familie Reddingius, die vermeld wordt in het Nederland's Patriciaat. Zij werd in 1868 te Deurne geboren in de hervormde pastorie aan de Helmondseweg als dochter van de hervormde predikant Wibrandus Gerardus Reddingius en Louisa Justina Margaretha Sibinga. Behalve twee doodgeboren broertjes had Aaltje nog een broer, de dichter Joannes Reddingius. Aaltje huwde op 11 juli 1893 te Delft met de classicus en kunstschilder dr. Michiel Noordewier, zoon van dr. Hendrik Jan Noordewier en Anne Helder.

Loopbaan[bewerken]

Reddingius volgde van 1886 tot 1890 een opleiding aan het Amsterdamsch Conservatorium, eerst piano bij Jean-Baptiste Charles de Pauw, maar ze stapte al snel over op zang bij Johannes Messchaert. Reeds in 1888 debuteerde zij als liedzangeres in Hoorn en kort daarna trad ze in Utrecht op als soliste in het oratorium Paulus van Mendelssohn onder leiding van Richard Hol. Zij toerde met een vriendin en trad ook met familieleden op. Ze maakte ook enige tijd deel uit van het Nederlandsch A Capella Koor van Daniël de Lange.

Vanaf 1893 nam haar carrière een grote vlucht in binnen- en buitenland. Vooral in het oratorium-repertoire maakten haar vertolkingen grote indruk.[1] Zij zong vaak de Missa solemnis en de Negende symfonie van Van Beethoven en de grote werken van Bach en Händel. Zij was een vaste gast tijdens de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion in het Amsterdamse Concertgebouw onder Willem Mengelberg. Bij recitals werd ze begeleid door onder meer Julius Röntgen. Tot haar kennissenkring behoorden Arthur van Schendel, die zij in zijn zomerverblijf in Domburg bezocht, en Alphons Diepenbrock.

In de jaren dertig trok ze zich terug uit het concertleven, maar ze leidde nog vele zangers en zangeressen op. Een van haar laatste leerlingen was Aafje Heynis. In 1949 overleed ze in haar villa 'Nieuw-Deurne' te Hilversum.[2]

Het echtpaar Noordewier-Reddingius kreeg twee zonen. De jongste, de jonggestorven Michiel (1903-1930), was fluitist in het Concertgebouworkest en trad een enkele keer met zijn moeder op. De oudste zoon, Hendrik Jan (1894-1968), emigreerde naar de Verenigde Staten, waar hij een Amerikaanse tak stichtte van het geslacht Reddingius. Alle nazaten van Aaltje Noordewier wonen daar. Andere leden van het geslacht Reddingius wonen ook in Nederland.

Onderscheidingen[bewerken]

Varia[bewerken]

Een lange rechte straat in Bussum-Zuid is naar de zangeres vernoemd, de Aaltje Noordewierlaan. Ook de wijk Prinsenland in Rotterdam heeft er een: de Alida Noordewier-Reddingiuslaan.

Externe link[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Nederland's Patriciaat, jaargangen 3 (1912) & 30 (1944). Den Haag: Centraal Bureau voor de Genealogie.
  • Onze Musici. Auteur en jaartal van uitgave onbekend. Uitgever: Nijgh & Van Ditmar's Uitgevers-maatschappij.
  • Hans Schouwman, Aaltje Noordewier-Reddingius en haar zangkunst. Uitgeverij Servire N. V., 1958.
    • 'Das is nicht eine Sängerin wie andere, das ist ein Phänomen', oordeelde de musicoloog dr. Leopold Schmidt [1].
    • Zie [2], en niet 'Klein Deurne', zoals elders vermeld (vgl. W.A.M. van Heugten, Deurne en de Peel, p. 40)