Henri de Baillet Latour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rudolf Hess, Henri de Baillet Latour, Adolf Hitler, 1936

Henri graaf de Baillet Latour (Brussel, 1 maart 1876 - 6 januari 1942) was een Belgisch aristocraat, zoon van Ferdinand de Baillet Latour. Hij werd voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité en vervolgens de derde voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

Biografie[bewerken]

De Baillet Latour werd lid van het IOC in 1903 in opvolging van Robert Reyntiens tijdens wiens korte passage als IOC-lid De Baillet Latour al ter hulp was geschopen om een congres van het IOC in Brussel georganiseerd te krijgen. In 1920 was hij een van de organisators van de Olympische Zomerspelen in Antwerpen. Ondanks de korte voorbereidingstijd en de ongunstige situatie in België kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog, werden de Spelen als een succes beschouwd.

De Baillet Latour werd mede hierdoor verkozen tot IOC-voorzitter in 1925 toen Pierre de Coubertin terugtrad. Hij bleef voorzitter tot aan zijn dood in 1942 en werd opgevolgd door de Zweed Sigfrid Edström.

De Baillet Latour was naast IOC voorzitter ook van 1923 tot 1942 de tweede voorzitter in de geschiedenis van het Belgisch Olympisch Comité.

Familie[bewerken]

Henri de Baillet was de zoon van graaf Ferdinand de Baillet, senator en gouverneur van Antwerpen en van gravin Caroline d'Oultremont. Zelf trouwde hij met gravin Elisabeth de Clary und Aldringen (München, 1885 - Brussel, 1955).

Ze hadden een zoon, Guy de Baillet (Brussel, 30 mei 1905 - Campeltown, 1 september 1941). Hij vervoegde de Belgische administratie in Londen (Ministerie van Kolonies) en overleed in bevolen dienst. Hij was getrouwd geweest met Marianne Dunn en ze hadden twee dochters.