Henri de Saussure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henri de Saussure

Henri de Saussure (voluit: Henri Louis Frédéric de Saussure; Genève, 27 november 1829 - aldaar, 20 februari 1905) was een Zwitserse entomoloog en mineraloog. Hij was een entomoloog die gespecialiseerd was in de studie van vliesvleugeligen en rechtvleugeligen. Als taxonoom beschreef Saussure tijdens zijn loopbaan vele nieuwe soorten en geslachten.

Hij was de kleinzoon van Horace Benedict de Saussure, de vader van de linguïst Ferdinand de Saussure en René de Saussure en de overgrootvader van actrice Delphine Seyrig. Hij trouwde in 1856 met Louise gravin de Pourtalès (1837-1906), tante van de schrijver Guy de Pourtalès.

Biografie[bewerken]

Saussure studeerde aan het landbouwkundig instituut Fellenberg te Hofwyl in Zwitserland met François Jules Pictet de la Rive die hem introduceerde in de entomologie. Vervolgens voltooide hij zijn studie in Parijs, waar hij afstudeerde aan de Faculteit van Parijs en promoveerde aan de universiteit van Giessen. Hij wijdde zich aan de studie van de Hymenoptera en de bijen. In 1852 publiceerde Saussure zijn eerste wetenschappelijke paper over solitaire wespen. Twee jaar later reisde hij naar het Caribische gebied, Mexico en naar de Verenigde Staten, waar hij een ontmoeting had met Louis Agassiz.

Hij keerde terug naar Zwitserland in 1856 met een collectie insecten, duizendpoten, schaaldieren, vogels en zoogdieren. Hij was tevens geïnteresseerd in geografie, geologie en volkenkunde. In 1858 nam Saussure deel aan de oprichting van het Aardrijkskundig Genootschap van Genève, waarvan hij enkele jaren voorzitter van was. Acht jaar later ontving hij de Legioen van Eer vanwege zijn prestaties op wetenschappelijk en agronomisch gebied. Saussure schonk zijn collectie insecten aan het Natuurhistorisch Museum van Genève. In 1872 werd hij erelid van de Royal Entomological Society of London.

Werken[bewerken]

 • Henri de Saussure: Etudes sur la famille des vespides. J. Cherbuliez, Genf & V. Masson, Paris 1852-1858 (3 Bände).
 • Henri de Saussure: Mélanges hyménoptérologiques. In: Mémoires de la Société de physique et d'histoire naturelle de Genève. Bd. 14, 1855, S. 1-67; Bd. 17, 1864, S. 129-244.
 • Henri de Saussure: Essai d'une faune des myriapodes du Mexique avec la description de quelques espèces des autres parties de l'Amérique. Fick, Genf 1860.
 • Henri de Saussure: Note sur quelques mammifères du Mexique. In: Revue et magasin de zoologie, Paris, 23. Jahr, S. 5-494.
 • Henri de Saussure: Coup d'oeil sur l'hydrologie du Mexique, principalement de la partie orientale : accompagné de quelques observations sur la nature physique de ce pays. Fick, Genf 1862.
 • Henri de Saussure en Jules Sichel: Catalogue des espèces de l'ancien genre Scolia, contenant les diagnoses, les descriptions et la synonymie des espèces avec des remarques explicatives et critiques = Catalogus specierum generis Scolia (sensu latiori). H. Georg Genf und V. Masson, Paris, 1864
 • Henri de Saussure: Hymenoptera. Kaiserlich-königliche Hof- und Staatsdruckerei, Wien 1868.
 • Henri de Saussure en A. Humbert: Etudes sur les myriapodes.Imprimerie Nationale, Paris 1872.
 • Henri de Saussure: Synopsis of American wasps. Smithsonian institution, Washington 1875.
 • Henri de Saussure: Prodrome des oedipiens : insectes de l'ordre des orthoptères. H. Georg, Genf 1888.
 • Henri de Saussure: Histoire naturelle des hyménoptères. Imprimerie nationale, Paris 1890-1892 (3 Bände).
 • Henri de Saussure: Histoire naturelle des orthoptères. Imprimerie nationale, Paris 1895.
 • Henri de Saussure en Zehntner: Myriapodes de Madagascar. Imprimerie nationale, Paris 1902