Herman Brockmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herman Brockmann
Persoonlijke informatie
Volledige naam Hermanus Gerardus Brockmann
Geboortedatum 14 juni 1871
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 18 januari 1936
Overlijdensplaats Den Haag
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Gewicht 60 kg
Sportieve informatie
Discipline roeien
Olympische Spelen 1900
Portaal  Portaalicoon   Sport

Hermanus Gerardus (Herman) Brockmann (Amsterdam, 14 juni 1871Den Haag, 18 januari 1936) was een Nederlands roeier. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij drie medailles.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Brockmann, die lid was van ASR Nereus, nam in 1900 deel aan de Olympische Spelen van Parijs. Hij kwam als stuurman uit op drie roeionderdelen, te weten: twee met stuurman, vier met stuurman en de acht met stuurman.

In de twee met stuurman was hij de stuurman van François Brandt en Roelof Klein. Deze equipe won de gouden medaille, maar in de finale was Brockmann wegens overgewicht vervangen door een onbekende Franse jongen van tien. Hierdoor werd de prestatie niet aan Nederland toegeschreven maar onder de gemengde teams geplaatst. Omdat Brockmann wel in de halve finale deelnam, wordt hij door het IOC wel als goudenmedaillewinnaar gezien.

De vier met stuurman was een controversiële wedstrijd, waarbij het Nederlandse team op een tweede plaats eindigde in een tijd van 7 minuten en 3 seconden. Tegen de reglementen in wilde de Franse jury namelijk twee niet geplaatste Franse boten alsnog laten meevaren in de finale. Uit protest deden het Duitse, Belgische en Nederlandse boten niet meer mee. Onder druk gezet door internationale leden besloot de Franse jury een tweede finale te houden.

De acht met stuurman won een bronzen medaille in Parijs. In de eerste serie won het Nederlandse team op overtuigende wijze de wedstrijd en plaatste zich hiermee voor de finale. In de finale eindigde ze op een derde plaats met een tijd van 6 minuten en 23 seconden. Trainer/coach Dr. Meurer was echter van mening dat dit kwam vanwege de te zware stuurman (60 kg) van de Nederlandse boot.

Brockmann is begraven op Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

roeien (twee met stuurman)[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1900: Goud OS - geen deelname finale (halve finale OS - 6.56,0)

roeien (vier met stuurman)[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1900: Zilver OS - 6.03,0

roeien (acht met stuurman)[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1900: Brons OS - 6.23,0