Herman Hubert van Lier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herman Hubert van Lier
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Herman Hubert van Lier
Geboren 12 augustus 1792
Overleden 8 maart 1863
Titulatuur Mr.
Politieke functies
1843-1871 Burgemeester van Norg
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Herman Hubert van Lier (Kaap de Goede Hoop, 12 augustus 1792 - Assen, 8 maart 1863) was een Nederlandse jurist, notaris en burgemeester.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Lier was een zoon van de predikant Helperich Ritsema van Lier[1][2] en Maria Johanna van der Riet. Hij studeerde rechten en werd na zijn studie griffier van het vredegerecht te Assen. In 1832 werd hij benoemd tot burgemeester van Norg een functie die hij combineerde met die van notaris. In 1842 werd hij benoemd tot notaris in Assen.

Van Lier trouwde op 13 september 1826 in Assen met de in Harlingen geboren Margaretha Westra. Uit dit huwelijk werden drie zoons geboren. Hun jongste zoon overleed nog geen twee maanden oud en vlak daarna ook zijn vrouw. Zijn oudste zoon werd reeds op jonge leeftijd opgenomen in een inrichting in Zutphen, waar hij zijn gehele leven zou verblijven.[2]

Overcingel[bewerken | brontekst bewerken]

In 1823 erfde Van Lier, na het overlijden van zijn oom Joannes Henricus Petrus van Lier, samen met zijn broer Johannes Henricus Petrus het landgoed Overcingel in Assen. Na het overlijden van zijn broer in 1824 kreeg Van Lier het landgoed toebedeeld. Van Lier bewoonde het landgoed Overcingel tot zijn overlijden in 1863.[2] In 1823 werd er een park in landschapsstijl aangelegd. In 1860 werd een heuvel in het park aangelegd, waarop een koepel werd gebouwd.[3] In deze koepel bevindt zich een borstbeeld van zijn zoon Hendrik, die het landgoed van zijn vader erfde. Deze zoon Hendrik volgde zijn vader op als notaris te Assen. Hij was statenlid in Drenthe en lid van de Eerste Kamer.

Voorganger:
Johannes Tonckens
Burgemeester van Norg
1832-1842
Opvolger:
Lucas Homan