Hervormde kerk (Colijnsplaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hervormde kerk
Exterieur
Exterieur
Plaats Colijnsplaat
Gebouwd in 1607
Restauratie(s) 1769
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  23775, 23776
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Toren 1607
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Lijst van rijksmonumenten in Noord-Beveland
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk is de protestantse kerk van Colijnsplaat in de Nederlandse provincie Zeeland. De kerk is gelegen aan Havelaarstraat 30.

Geschiedenis[bewerken]

De kerk werd vermoedelijk in 1607 gebouwd, uit welk jaar de huidige toren stamt. De kerk werd herbouwd in 1769, naar plannen van Johannes van Es en Frans Rupingh. Enkele muurgedeelten van de 17e-eeuwse kerk werden daarin opgenomen. Stadhouder Willem V, die heer van Colijnsplaat was, stelde hier geld voor ter beschikking.

In 1856 werd een consistorie aangebouwd en in 1981 werd onder meer de kap vernieuwd, waarbij zoveel mogelijk de 18e-eeuwse toestand werd nagestreefd.

Gebouw[bewerken]

Het betreft een eenvoudige zaalkerk onder dubbel schilddak, met aangebouwde vierkante toren, gedekt door een tentdak. De toren is opvallend wit van kleur. Het interieur wordt overwelfd door een tongewelf.

In de kerk bevinden zich enkele 17e-eeuwse grafstenen, welke bij een restauratie van 1955 tevoorschijn kwamen. Van omstreeks 1650 zijn de preekstoel en enkele koperen voorwerpen. Het orgel is van 1903 en werd vervaardigd door Nöhren.

Aan de buitenzijde bevinden zich enkele 18e-eeuwse grafstenen, een gedenksteen van de herbouw (1769), en een oorlogsmonument.