Hervormde kerk (Vrouwenparochie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hervormde kerk
Bordenakerk
Kerkplein 2
Plaats Vrouwenparochie
Gebouwd in 1670
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  9525
Interieur
Orgel L. van Dam & Zn.
Afbeeldingen
Oostgevel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk van Vrouwenparochie, of Bordenakerk is een kerkgebouw in Vrouwenparochie in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het kerkgebouw is een vijfzijdig gesloten zaalkerk ter vervanging van een kerk uit de 16e eeuw. In het fronton van de classicistische ingangsomlijsting aan de westzijde van de kerk staat dat de eerste steen is gelegd op 19 april 1670 uit naam van grietman Willem van Haren. In de gevelsteen aan de zuidzijde staat dat de eerste steen is gelegd door Nicolaus Johannes Walewyck van der Mey, zoon van de predikant. In de geveltoren hangt een klok (1602) van klokkengieter Gregorius van Hall. De zuidgevel heeft spitsboogvensters en de noordgevel een rondboogvenster. Boven de deur in het koor aan de oostzijde staat het opschrift:" Hier straft en zegent men: Hier wordt elk ziel genood, In deeze vierschaar moet all vrolyk zijn of beven, Hier is het Huys, waarin Wij leeren van de Dood, Als een herboren zaad, te treeden tot het Leeven."

Het interieur wordt gedekt door een tongewelf. Er is een overhuifde herenbank van de familie Van Haren en een rouwbord (1640), afkomstig uit de oude kerk, van grietman Boudwijn van Loo. Het orgel uit 1843 is gebouwd door L. van Dam & Zonen en in gebruik genomen op 31 januari 1844. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hervormde kerk, Vrouwenparochie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.