Het Moederland Roept

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over een monument in Rusland. Zie Moederlandmonument (Kiev) voor het monument in Oekraïne.
Het Moederland Roept
Rodina-mat zovjot!
Zicht vanuit het noordoosten
Kunstenaar Jevgeni Voetsjetitsj en Nikolaj Nikitin
Jaar 1967
Locatie Mamajev-koergan, Vlag van Rusland Wolgograd
Hoogte 85 m
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Vijf bekende beelden van groot naar klein: Statue of Unity, Grote Boeddha van Lushan, Vrijheidsbeeld, Het Moederland roept en David
Statue of Unity, Grote Boeddha van Lushan, Vrijheidsbeeld, Het Moederland roept en David


Het Moederland Roept (Russisch: Родина-мать зовёт!; Rodina-mat zovjot!, letterlijk te vertalen als "Het Moederland Roept") is een 85 meter hoog standbeeld op de Mamajev-koergan, dat in 1967 gebouwd is in de Russische stad Wolgograd, bekender onder de naam Stalingrad. Het is een monument in de stijl van het socialistisch realisme, dat de Slag om Stalingrad herdenkt en oproept tot strijd voor de Sovjet-Unie.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het standbeeld werd in 1967 voltooid. De hoogte is 85 meter, gemeten van de top van het zwaard tot aan de voet van het beeld. Het beeld zelf is 52 meter hoog, waarboven het zwaard dus nog 33 meter uitsteekt. Dit zwaard was oorspronkelijk van roestvast staal, maar dat bleek te zwaar. Het zwaard zette door zijn gewicht te veel kracht op het beeld bij harde wind en werd in 1972 vervangen.

Bij de voltooiing was Het Moederland Roept het hoogste standbeeld ter wereld. Bij het Vrijheidsbeeld wordt echter vaak de sokkel meegeteld bij de hoogte, dan is dat met 93 meter iets hoger.

Tweehonderd voetstappen, symbolisch voor de tweehonderd dagen dat de slag om Stalingrad duurde, leiden van de voet van de heuvel naar het beeld.

Het beeld staat afgebeeld op de huidige vlag en het wapenschild van de oblast Wolgograd.

Creatie[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste beeldhouwer was Jevgeni Voetsjetitsj. De montage van de structuur van het beeld werd uitgevoerd onder toezicht van Nikolaj Nikitin.

Het beeld is gemodelleerd naar Valentina Izotova, een inwoonster van de stad.[1] Ze werd voor het poseerwerk gerekruteerd door Lev Maistrenko, een artiest die begin jaren zestig aan het monument werkte. Volgens sommige bronnen is het beeld deels geïnspireerd door de Nikè van Samothrake.

Maarschalk van de Sovjet-Unie Vasili Tsjoejkov ligt begraven in het gebied rond het monument.

Instortingsgevaar[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 werd bekend dat het beeld op instorten stond door het stijgende water. Het monument zou sneller dan verwacht wegzakken en op dat moment al zo'n 20 centimeter uit het lood staan. In 2010 is de constructie hersteld.

Zie de categorie The Motherland Calls van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.