Het Moederland Roept

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over een monument in Rusland. Zie Moederlandmonument (Kiev) voor het monument in Oekraïne.
Het Moederland Roept
Rodina-mat zovjot!
Kunstenaar Jevgeni Voetsjetitsj en Nikolai Nikitin
Jaar 1967
Locatie Mamajev-koergan, Vlag van Rusland Wolgograd
Hoogte 85 m
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Moederland Roept (Russisch: Родина-мать зовёт!; Rodina-mat zovjot!, letterlijk te vertalen als "Het Moederland Roept") is een 85 meter hoog standbeeld op de Mamajev-koergan in de Russische stad Wolgograd (vroeger Stalingrad). Het beeld is een monument ter nagedachtenis aan de Slag om Stalingrad.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het standbeeld werd in 1967 voltooid. Het was toen het hoogste standbeeld ter wereld, met een totale hoogte van 85 meter, gemeten van de top van het zwaard tot aan de voet van het beeld. Het beeld zelf is 52 meter hoog, waarboven het zwaard dus nog 33 meter uitsteekt. Dit zwaard was oorspronkelijk van roestvast staal, maar dat bleek te zwaar. Het zwaard zette door zijn gewicht te veel kracht op het beeld bij harde wind. Daarom werd het zwaard in 1972 vervangen.

Tweehonderd voetstappen, die de tweehonderd dagen dat de slag om Stalingrad duurde symboliseren, leiden van de voet van de heuvel naar het beeld.

Het beeld staat afgebeeld op de huidige vlag en het wapenschild van de oblast Wolgograd.

Creatie[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste beeldhouwer van het beeld was Jevgeni Voetsjetitsj. De montage van de structuur van het beeld werd uitgevoerd onder toezicht van Nikolaj Nikitin.

Het beeld is gemodelleerd naar Valentina Izotova, een inwoonster van de stad.[1] Ze werd gerekruteerd voor het poseerwerk door Lev Maistrenko, een artiest die werkte aan het monument begin jaren 60. Volgens sommige bronnen is het beeld deels geïnspireerd door de Nikè van Samothrake.

Maarschalk van de Sovjet-Unie Vasili Tsjoejkov ligt begraven in het gebied rond het monument.

Instortingsgevaar[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 werd bekend dat het beeld op instorten stond door het stijgende water. Het monument zou sneller dan verwacht wegzakken en op dat moment al zo'n 20 centimeter uit het lood staan. In 2010 is de constructie hersteld.

Zie de categorie The Motherland Calls van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.