Het Oranje Kruis (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Oranje Kruis is een stichting met het predicaat koninklijk die kennis en kunde op het gebied van eerste hulp bij ongevallen verspreidt. De organisatie werd op initiatief van prins Hendrik als Koninklijke Nationale Organisatie voor Reddingswezen en Eerste Hulp bij Ongelukken Het Oranje Kruis opgericht in 1909. Ruim 350.000 Nederlanders bezitten een EHBO-diploma of een certificaat van Het Oranje Kruis.

Kruisorganisaties met verschillende kleuren

Doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Oranje Kruis heeft drie hoofddoelstellingen: ten eerste wil het realiseren dat leken een zodanige eerste hulp kunnen verlenen, dat gezondheidsrisico's worden beperkt. Daarnaast wil het de inhoudelijke ontwikkeling en uitbouw van eerste hulp bevorderen en mensen motiveren en stimuleren om eerste hulp te leren verlenen.

Het Oranje Kruis en eerste hulp[bewerken | brontekst bewerken]

Het Oranje Kruis is een onafhankelijke organisatie op het gebied van eerste hulp. Het Oranje Kruis:

  • stelt EHBO-richtlijnen vast van diploma's eerste hulp
  • stelt EHBO-lesstof samen
  • neemt examens af
  • reikt onder meer het diploma eerste hulp uit
  • bewaakt de geldigheid daarvan

Een onafhankelijk college van deskundigen bepaalt de inhoud en eindtermen en bewaakt de inhoud van de Oranje Kruislesboeken.

Instructeurs eerste hulp (IEH)[bewerken | brontekst bewerken]

Het Oranje Kruis staat voor het onafhankelijk examen en bemoeit zich niet met de inhoud van lessen. Wel hecht Het Oranje Kruis veel waarde aan de kwaliteiten van de instructeurs eerste hulp. Hiervoor is een speciaal accreditatiesysteem voor de hercertificering van instructeurs in het leven geroepen. De instructeurs worden gehercertificeerd op theorie, praktijk en didactiek.

Opleidingen en examens[bewerken | brontekst bewerken]

Het Oranje Kruis verzorgt zelf geen cursussen eerste hulp, dat doen de ruim 1.800 opleidingsinstituten.

De opleiding eerste hulp leidt op tot het diploma eerste hulp van Het Oranje Kruis. Daarnaast heeft Het Oranje Kruis lesstof en eindtermen ontwikkeld voor het diploma Instructeur Eerste Hulp, diploma Lotus, diploma Instructeur Lotus, diploma Jeugd Eerste Hulp, het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen.

Er zijn verschillende aanvullende modules. Het voldoende afsluiten van een module levert een certificaat op. Deze certificaten worden aangetekend op het betreffende diploma. Het betreft hier het certificaat Reanimatie (inclusief AED), certificaat Eerste Hulp aan kinderen, certificaat Eerste Hulp bij Wandelletsel, certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen.

Overige ondersteuning[bewerken | brontekst bewerken]

Verdere ondersteuning wordt onder andere verricht door de "BV Eerste Hulp Dichtbij" die is opgericht in 2003 met het doel de uitgave van leermiddelen, praktische dienstverlening ten behoeve van Eerste Hulp onderwijs te ontwikkelen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]