Het Pauperparadijs (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Pauperparadijs
Locatie van opvoering: het binnenterrein van het Tweede gesticht Veenhuizen (Gevangenismuseum)
Boek Het Pauperparadijs (Suzanna Jansen)
Première 18 juni 2016
Standplaats bedelaarsgesticht Veenhuizen
Producent Tom de Ket
Portaal  Portaalicoon   Musical

Het Pauperparadijs is een muziektheatervoorstelling van Tom de Ket gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanna Jansen. De eerste twee jaar vond de voorstelling plaats in het bedelaarsgesticht Veenhuizen, waar ook het boek speelt.

In het Pauperparadijs wordt de geschiedenis van de armoedebestrijding in de 19e eeuw door Johannes van den Bosch en de door hem opgerichte Maatschappij van Weldadigheid beschreven. Suzanna Jansen heeft dit verhaal verteld aan de hand van de lotgevallen van haar familieleden die terecht kwamen in het bedelaarsgesticht Veenhuizen van de Maatschappij van Weldadigheid. Tom de Ket heeft in zijn musical geprobeerd de tegenstelling tussen arm en rijk, niet alleen in de 19e eeuw, maar ook in deze tijd zichtbaar te maken. De opzet en uitvoering werden zeer goed ontvangen, met name omdat de opvoering op de binnenplaats van het huidige Gevangenismuseum uniek te noemen is. Critici zeggen dat De Ket in het stuk en in interviews incorrecte informatie verspreidt en een te negatief beeld schetst dat uit historische context gehaald is.

In 2016 zijn er 40 voorstellingen geweest en in de zomer van 2017 werd de voorstelling 52 keer in Veenhuizen opgevoerd. In 2018 is de musical opgevoerd in theater Carré in Amsterdam met 36 voorstellingen. Voor 2020 was een nieuwe reeks voorstellingen gepland in Veenhuizen. Deze reeks kon vanwege het coronavirus niet doorgaan en is verzet naar 2021. Het is nog niet duidelijk of het dit jaar door kan gaan.

Personeel[bewerken | brontekst bewerken]

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Crew[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]