Hetepheres I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koningin Hetepheres I
Htp
t p
Hr
r
s

ḫtp-hr.s
Hetepheres I
Algemene informatie
Volledige naam Hetepheres
ḫtp-hr.s
Uw dienstmaagd is genadig[1]
Geboren ca. 2650 v.Chr.
Nationaliteit Oud-Egyptische
Beroep Koningin van het Oude Rijk
Bekend van 4e dynastie van Egypte
Familie
Partner(s) Snofroe
Kinderen Choefoe
Overig
Politiek Mut-nesut-biti
Mw.t-nsw.t-bjtj
Moeder van de koning van Boven- en Beneden-Egypte
Zie ook Djefatnebti
Portaal  Portaalicoon   Oudheid

Hetepheres I (27e-26e eeuw v.Chr.) was de eerste vroeg-dynastieke koningin van de 4e dynastie van Egypte en regeerde aan de zijde van koning (farao) Snofroe. Zij was de moeder van de latere farao Choefoe.

Positie[bewerken | brontekst bewerken]

Als koninklijke moeder en dochter van farao Hoeni had Hetepheres waarschijnlijk een invloedrijke positie binnen het hof. Ze liet mee de piramiden van Snofroe bij Meidum en Dashur bouwen en begon aan de bouw van de piramide van haar zoon Choefoe in Gizeh.

Een passage op haar troon van de regeringsperiode van Choefoe laat zien dat zij weleens de reële macht in handen zou kunnen gehad hebben: 'Hetepheres, Koningin-moeder, Gids van de farao, dochter van dé god (Ra)'.

De vorige Egyptische koningin was mogelijk Meresanch I. Opvolgster van Hetepheres I was Meritites I.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

Van Hetepheres I zijn als koninginnentitels bekend:

Graf[bewerken | brontekst bewerken]

In 1925 werd haar tombe in Gizeh opgegraven (de vondsten staan nu in Caïro) waar bijna al haar grafgiften nog aanwezig waren, haar canopen intact stonden (de oudste in Egypte) en haar sarcofaag nog verzegeld stond. Toen de archeologen de kiste echter open maakten, bevond er zich niets in.

De piramide G1a in Gizeh zou ook van haar kunnen zijn, dit verklaart misschien waarom er geen lichaam in de sarcofaag lag; eerst werd ze in de piramide begraven, maar al snel werd haar graf geroofd, toen dit ontdekt werd beval haar zoon, Choefoe, haar in een meer verborgen plaats te begraven samen met de overblijvende grafinhoud. De ambtenaren merkten echter dat de mummie ook verdwenen was maar ze verzegelden de kist opnieuw en deden alsof het lichaam nooit weggeweest was.