HhhH

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HhhH
Auteur(s) Laurent Binet
Land Frankrijk
Taal Frans
Genre Roman
Uitgegeven 2010
Medium Boek
Pagina's 440
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

HhhH is de eerste roman van de Franse schrijver Laurent Binet. Het boek gaat over de Operatie Anthropoid, de moordaanslag op Reinhard Heydrich, de Reichsprotektor van Bohemen en Moravië, in Praag tijdens de Tweede Wereldoorlog. HhhH is een acroniem voor Himmlers hersens heten Heydrich, wat tevens de subtitel van het boek is. Het boek werd bekroond met de Prix Goncourt du Premier Roman 2010. Na zijn bezoek in Nederland in maart 2012, steeg het boek voor het eerst in de top 20 van de bestsellerlijst[1].

Het boek volgt de geschiedenis van de operatie en het leven van zijn hoofdpersonen: Heydrich en zijn moordenaars Jozef Gabčík en Jan Kubiš. Ook wordt in het boek het proces beschreven van het onderzoek voor en schrijven van het boek, zijn commentaar over andere publicaties en films over het onderwerp en een reflectie over de mate waarin historische personen en hun handelingen al dan niet gefictionaliseerd mogen worden in een historische roman.

De oorspronkelijke titel HHhH is een acroniem voor Himmlers Hirn heißt Heydrich, wat gecirculeerd zou hebben in nazi-Duitsland. Deze titel was voorgesteld door Grasset, de uitgever van het boek, als, in plaats van de "te Sciencefiction"-aandoende werktitel Opération Anthropoïde. De uitgever verzocht ook om twintig pagina's aan kritiek over Jonathan Littell's boek Les Bienveillantes, een boek over de SS dat in 2006 de Prix Goncourt had gewonnen, te verwijderen.