Laurent Binet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Laurent Binet
Laurent Binet, 2010
Algemene informatie
Geboren 19 juli 1972, Parijs
Geboorteplaats Parijs
Land Frankrijk
Werk
Jaren actief 2000−
Bekende werken HhhH
(en) IMDb-profiel
Lijst van Franstalige schrijvers
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Laurent Binet (Parijs, 19 juli 1972) is een Frans schrijver. Hij verkreeg bekendheid met zijn verzetsroman HhhH uit 2010.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Binet is de zoon van een historicus en studeerde literatuur in Parijs. In 1996 deed hij vervangende dienstplicht in Košice, Slowakije, waar hij Frans doceerde aan een luchtmachtschool. Sindsdien is hij leraar moderne literatuur in Parijs en werkt hij ook aan de Universiteit van Vincennes Saint-Denis.

In 2000 publiceerde Binet zijn surrealistische vertelling Forces et faiblesses de nos muqueuses (Sterke en zwakke kanten van onze slijmvliezen) en in 2004 verscheen zijn boek La Vie professionnelle de Laurent B. (Het beroepsleven van Laurent B), over zijn ervaringen als docent Frans.

Internationale bekendheid verwierf Binet met zijn debuutroman HhhH (acroniem voor Himmlers Hirn heißt Heydrich) uit 2009, zich afspelend binnen het Tsjechische verzet in de Tweede Wereldoorlog, cumulerend in de aanslag in Praag op SS-leider Reinhard Heydrich in 1942. Voor dit werk kreeg hij dePrix Goncourt du premier roman toegekend.

In 2012 verscheen zijn boek Rien ne se passe comme prévu (Nederlands: Niets gaat zoals werd verwacht), over de verkiezingscampagne van François Hollande. In 2015 verscheen La septième fonction du langage (Nederlands: De zevende functie van de taal), een roman die speelt met werkelijkheid en fictie, tevens een satire op het intellectuele discours van het Franse poststructuralisme. Hij ontving hiervoor zowel de Prix du roman FNAC als de Prix Interallié.

In 2019 ontving hij de Grand Prix du roman de l'Académie française voor zijn roman Civilizations (Nederlands: Beschavingen).

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]