High Line

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De High Line

De High Line of het High Line Park is een bijzonder stadspark in het stadsdeel Manhattan van New York, in de Amerikaanse staat New York. In tegenstelling tot andere parken ligt de High Line boven de grond, op het traject van een verhoogde spoorweglijn die niet langer in gebruik is, zijnde de West Side Line van de New York Central Railroad.

Het langgerekte park ligt aan de Lower West Side van Manhattan, in de wijk Chelsea. De High Line begint op de hoek van Gansevoort en Washington Street in het zuiden en loopt 1,6 kilometer in noordelijke en noordoostelijke richting tot aan W 30th Street, bij de West Side Yard waar het Hudson Yards Redevelopment Project uitgewerkt wordt.

Geschiedenis[bewerken]

De spoorweglijn werd sinds de jaren 80 niet meer gebruikt en na enkele jaren ontstonden er plannen om van de verlaten spoorweg een park te maken à la de Promenade Plantée in Parijs. Deze plannen culmineerden in het oprichten van de Friends of the High Line.[1] In 2004 stelde het stadsbestuur van New York een bedrag van 50 miljoen dollar beschikbaar. Ook werd er particulier geld ingelegd. Het park werd ontworpen door de Nederlandse ontwerper Piet Oudolf. In juni 2009 werd de eerste fase van het project, van Gansevoort Street tot 20th Street, afgerond.[2] In juni 2011 werd een bijkomend deel van 20th Street tot West 30th Street ingehuldigd. Daarmee is nu 1,6 kilometer voor voetgangers toegankelijk. Uiteindelijk moet na een derde fase het park 2,33 kilometer lang worden.