High Line

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De High Line ter hoogte van 20th Street. De beplanting is een knipoog naar de wilde begroeiing vóór de verlaten spoorweg tot park werd getransformeerd.

De High Line of het High Line Park is een langgerekt, verhoogd stadspark in Manhattan, in de Amerikaanse stad New York. Het park werd aangelegd op het traject van de West Side Line, een in onbruik geraakte goederenspoorlijn van de New York Central Railroad. Het langgerekte park ligt aan de Lower West Side van Manhattan, in de wijk Chelsea. De High Line begint op de hoek van Gansevoort en Washington Street in het zuiden en loopt 2,33 kilometer in noordelijke en noordoostelijke richting tot aan W 34th Street.

Geschiedenis[bewerken]

De spoorweglijn werd sinds de jaren 80 niet meer gebruikt en na enkele jaren ontstonden er plannen om van de verlaten spoorweg een park te maken à la Promenade Plantée in Parijs. Deze plannen culmineerden in het oprichten van de Friends of the High Line.[1] In 2004 stelde het stadsbestuur van New York een bedrag van 50 miljoen dollar beschikbaar. Ook werd er particulier geld ingelegd. Het park werd ontworpen door de Nederlandse ontwerper Piet Oudolf. In juni 2009 werd de eerste fase van het project, van Gansevoort Street tot 20th Street, afgerond.[2] In juni 2011 werd een bijkomend deel van 20th Street tot West 30th Street ingehuldigd. In september 2014 opende de laatste fase. Daarmee is nu 2,33 kilometer voor voetgangers toegankelijk.

Sinds de aankondiging en bouw van het park, heeft de wijk een sterke heropleving gekend, met verschillende nieuwe projectontwikkelingen en hogere vastgoedprijzen. Het park zelf ontvangt jaarlijks zo'n 5 miljoen bezoekers.