Whitney Museum of American Art

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Whitney Museum of American Art is een museum voor 20e-eeuwse Amerikaanse kunst in New York, Verenigde Staten.

Situering[bewerken]

Whitney Museum of American Art van 1966 tot 2014
Nieuw museum vanaf 1 mei 2015 aan de Gansevoort Street

Het museum werd in 1931 gesticht door Gertrude Vanderbilt Whitney met 700 werken uit eigen bezit. Van 1966 tot 2014 was het museum gehuisvest aan de Madison Avenue in Manhattans Upper East Side in een gebouw, dat werd ontworpen door de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer. In de jaren 2000 tot 2010 werkte het museum aan omvangrijke uitbreidingsplannen. Ontwerpen van bekende architecten als OMA/Rem Koolhaas, Michael Graves en Renzo Piano hebben niet tot resultaat geleid. Vanaf 1 mei 2015 verhuisde de collectie naar een nieuw gebouw van de hand van architect Renzo Piano naar de Gansevoort Street in The West Village.

De collectie[bewerken]

De permanente collectie, bestaande uit schilderijen, tekeningen, grafiek, video, foto's en beeldhouwwerken telt meer dan 12.000 werken.

Tot de collectie behoren werken van bekende kunstenaars zoals Alexander Calder, Andy Warhol, Jasper Johns, Kenny Scharf, Keith Haring, Jackson Pollock, Willem de Kooning en Edward Hopper.

Whitney Biënnale[bewerken]

Iedere twee jaar organiseert het museum de Whitney Biënnale. Deze overzichtstenttoonstelling voor jonge kunst begon als jaarlijks evenement in 1932 en ging verder als biënnale in 1973.

Externe links[bewerken]