Hilde Dillen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hilde Dillen (Mortsel, 1962) is een Vlaams schrijfster van een literaire jeugdroman en een adolescentenroman voor volwassenen.

Dillen debuteerde in 1997 met Koorddansen, een boek dat verschillende lovende recensies ontving. Jürgen Peeters, docent Nederlands en Duits en recensent van jeugdliteratuur prijst de levensechte en inhoudelijk en literair knap beschreven reactie van de moeder van hoofdpersoon Daniel op haar zoons coming-out. 'In haar maatschappijkritische visie komt Dillen erg geloofwaardig over en het taboe op holebiseksualiteit wordt knap doorbroken.'[1] Ook door verschillende recensenten van kranten en dagbladen zoals De Morgen, De Standaard der Letteren, de Volkskrant, Trouw[2] en het Brabants Dagblad werd Koorddansen geprezen als goed geschreven taboedoorbrekend boek. Het is opgenomen in de groslijst LHBTQ+literatuur van het digitale literaire tijdschrift Tzum.[3]

Helma van Lierop-Debrauwer, hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg, en cultuurwetenschapper en neerlandicus Neel Bastiaansen-Harks noemen Dillen in hun boek Over grenzen. De adolescentenroman in het literatuuronderwijs een auteur die 'jongeren die tijdens de adolescentiefase de eigen seksuele geaardheid ontdekken, de mogelijkheid die ontdekking literair te verkennen' biedt.[4] In het Lexicon van de jeugdliteratuur, dat deel uitmaakt van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), noemt Van Lierop-Debrauwer Dillens debuut een 'mooi literair voorbeeld van het accepteren van een anderssoortige relatie door de omgeving'.[5]

In 1999 verscheen Dwarsliggen, een adolescentenroman voor volwassenen die duidelijk maakt wat het betekent om kunstenaar te zijn, en om psychotisch te zijn. Ook in dit boek staat een verboden relatie centraal, tussen kunstschilder Jens en zijn nicht Hanne. Het wordt aangeprezen op de flaptekst als obsederend en beklemmend boek. Dwarsliggen werd in 2003 in het Frans vertaald door Charles Francken en verscheen als Tout en travers: Roman d'une schizophrénie bij uitgeverij Les Flamboyants in Uzès.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Koorddansen 1997
  • Dwarsliggen 1999

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Peeters, Jürgen (2004). [https://www.dbnl.org/tekst/_tsj001200401_01/_tsj001200401_01_0010.php Het taboe doorbroken? Holebiseksualiteit in de adolescentenroman]. Tsjip/Letteren 14
  2. (nl) LIEKE VAN DUIN, Het waarom van het koorddansers tekenen. Trouw (23 april 1997). Geraadpleegd op 1 april 2021.
  3. Peppelenbos, Coen, Help mee aan de groslijst voor de mooiste regenboogboeken de beste literaire lhbtqliteratuur (juni 2020). Geraadpleegd op 31 maart 2021.
  4. Helma van Lierop-Debrauwer; Neel Bastiaansen-Harks, Over grenzen. De adolescentenroman in het literatuuronderwijs. Eburon (2005), p. 48. ISBN 9051669771.
  5. (nl) DBNL, Jan van Coillie, Wilma van der Pennen, Jos Staal en Herman Tromp, Lexicon van de jeugdliteratuur · dbnl. DBNL. Geraadpleegd op 1 april 2021.